Door Carolien Stam – Bij twee particuliere jeugdzorgorganisaties is tijdens onverwacht toezichtbezoek door de Inspectie jeugdzorg onverantwoorde jeugdzorg geconstateerd. Het gaat om de Stichting Kind in Langenboom en Back to Basics in Hilversum. Volgens de Inspectie ontbreekt iedere kwaliteit van zorg en is de veiligheid van de kinderen niet gegarandeerd. Meerdere Bureaus Jeugdzorg en jeugdzorgaanbieders hebben gebruik gemaakt van deze particuliere instellingen, die onverantwoord en oncontroleerbaar te werk gaan.
Maatregelen
De inspectie wil dat de provincies maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de Bureaus Jeugdzorg en de jeugdzorgaanbieders kinderen uitsluitend in instellingen plaatsen die voldoen aan de eisen in de Wet op de jeugdzorg en aan afspraken zoals vastgelegd in het Protocol Nieuwe Zorgaanbieders. Het Interprovinciaal Overleg (IPO) heeft inmiddels besloten dat Bureaus Jeugdzorg geen kinderen meer in de crisisopvang bij particulieren mogen plaatsen. Dat liet programmaleider jeugdzorg Paul Bonke van het IPO vandaag in de Volkskrant weten.
Zorgwekkend
Aanleiding voor de bezoeken waren ‘zorgwekkende signalen en meldingen’. Het ging hierbij om kinderen die in het kader van crisisopvang of overbruggingszorg, in afwachting van een plek in de reguliere jeugdzorg, via deze organisaties bij particulieren waren geplaatst. De inspectie heeft het Interprovinciaal Overleg (IPO) en MOgroep Jeugdzorg gevraagd hard op te treden als er nog langer gebruik wordt gemaakt van particulieren.
Stagiares
Over Back to Basics kwamen de meldingen van stagiaires. ‘Ze hadden soms diensten van 48 uur in hun eentje’, aldus een woordvoerder van de Inspectie in de Volkskrant. ‘Daarbij hadden ze de zorg over kinderen van nul tot zeventien jaar waarvan sommigen enorm intensieve begeleiding nodig hadden. En er was een noodtelefoon, maar als ze dat nummer belden, werd er gewoon nooit opgenomen.’
Familiebedrijf
Over de Stichting Kind kwamen de signalen van Bureau Jeugdzorg zelf. Een vestiging in Rotterdam had besloten de kinderen die er waren geplaatst weg te halen en daar melding van gedaan bij de inspectie. Bij controle kwam naar voren dat het een familiebedrijf was, dat werd gerund door een echtpaar, hun kinderen en hun partners. Niemand had een opleiding, behalve eentje met een mbo-diploma.
Indicatie
De particuliere instellingen vingen kinderen op met een indicatie voor jeugdzorg. Veel van de geplaatste kinderen zijn langer dan drie maanden geplaats en sommige zelfs langer dan een jaar. De kinderen die bij dergelijke particulieren worden geplaatst krijgen niet de behandeling die zij nodig hebben en waarvoor zij zijn geïndiceerd. Volgens de inspectie is bij de plaatsing en ook daarna door niemand voldoende stil gestaan bij de vraag of dit wel geschikte plekken waren voor deze kinderen.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: foto anp/Robin Utrecht
Laat de inspectie eerst eens hun onderzoek goed doen!
Naar mijn weten hebben daar twee huisouders mbo.spw4 en een medewerker heeft een opleiding groepsleider jeugdinrichting.
verder wil ik nog even kwijt dat door de berichtgeving 2 instellingen door elkaar gehaald worden waardoor stichting kind in een kwaad daglicht komt. ik wens ze veel sterkte
groet Rob