Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie waarschuwt voor verdrinking en verbranding tijdens baden

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) waarschuwt zorginstellingen voor de risico's op verbranding en verdrinking tijdens het baden. De inspectie heeft daarover een brief gestuurd naar onder meer gehandicapteninstellingen, verpleeg- en verzorgingshuizen.
Inspectie waarschuwt voor verdrinking en verbranding tijdens baden

Door Alexanrda Sweers – De inspectiewil dat de zorgverleners altijd eerst met de hand de temperatuur van het water controleren, voordat de patiënt in bad gaat. De apparatuur als de thermostaatknop moet regelmatig gecontroleerd worden en instellingen moeten beveiligingskappen aanbrengen op de kraan. De leiding van de instelling moet protocollen opstellen voor veilig baden en douchen of bestaande protocollen aanscherpen. De inspectie zal hierop haar controle ook aanscherpen.

Onderschatten
In de afgelopen drie jaar kreeg de inspectie in totaal bijna zestig meldingen binnen over incidenten bij het douchen en baden van patiënten. Hierbij overleden veertien patiënten. Uit onderzoek naar deze meldingen blijkt dat instellingen voor de gezondheidszorg het risico op verdrinken of verbranden tijdens het baden nog steeds onderschatten, aldus de Inspectie. In 2001 waarschuwde de IGZ al eerder voor verdrinkings- en verbrandingsgevaar na een groot aantal meldingen van incidenten.

Bewusteloos
Begin deze maand nog verdronk een 27-jarige bewoonster van zorginstelling Sensis Breda bijna in bad. De meervoudig gehandicapte vrouw raakte hierop bewusteloos en werd gereanimeerd door het personeel. De vrouw raakte vervolgens in een coma. Volgens de directie van Sensis had de vrouw onder permanent toezicht moeten staan.

Brandwonden
Vooral defect apparatuur en het onjuist gebruiken van de thermostaatknop zorgen ervoor dat patiënten brandwonden oplopen. Zo kan er water met een hogere temperatuur dan aangegeven uit de kraan komen of hebben vorige gebruikers de thermostaatknop niet juist teruggezet. Sommige instellingen hebben ook onbeveiligde taps met chemische stoffen om de badkamer schoon te maken. De patiënt kan brandwonden oplopen, wanneer hij of zij met deze stoffen in aanraking komt.

Onervaren
Daarnaast ontstaan er risicovolle situaties wanneer onervaren zorgverleners worden ingezet, stelt de inspectie. Ook worden signalen van de patiënt lang niet altijd herkend als pijn. Door de hoge werkdruk komt het voor dat er niet continu op één patiënt gelet wordt en dat patiënten zonder toezicht in bad liggen.

Helder
De beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN) sluit zich aan bij de IGZ als het gaat om heldere protocollen. ‘V&VN ziet verder een oplossing in voldoende en bekwame verpleegkundigen en verzorgenden. Baden en douchen moet ook worden opgenomen in het zorgplan voor patiënten om de toepassing in de praktijk te garanderen’, aldus de vereniging.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.