Dat zegt journalist Piet-Hein Peeters in een opiniestuk op Sociale Vraagstukken. Peeters is auteur van het boek ‘Verwarde personen zijn het probleem niet. Over de echte vragen in de ambulante ggz’ en hoofdredacteur van Zorg + Welzijn. Hij stelt dat het ‘Aanjaagteam Verwarde Personen’ in feite werk doet dat 3,5 jaar geleden al gedaan had moeten worden. Bovendien mag het rapport dat het Aanjaagteam onlangs uitgaf wat Peeters betreft wel een ‘tandje scherper’.
Ambulantisering
In het bestuurlijk akkoord over de beddenafbouw en de ambulante zorg in de ggz staat dat de samenwerking met gemeenten, politie en andere maatschappelijke organisaties heel belangrijk is voor het slagen van de ambulantisering. Die samenwerking moest actief gezocht worden, maar pas jaren later vult een special ingesteld team die samenwerking pas in. En dat is volgens Peeters ‘op z’n zachtst gezegd opmerkelijk’, omdat het om een groep zeer kwetsbare mensen gaat.
Aanjaagteam
Het aanjaagteam zegt haar tussenrapport over de aanpak van ondersteuning en zorg voor verwarde mensen, dat de gemeenten de regie hebben. Maar door de decentralisatie zijn er veel verschillen tussen de gemeenten in die aanpak. ‘Het aanjaagteam had de vraag moeten stellen of zij wel overgeleverd mogen zijn aan de nukken en toevalligheid van het lokale samenspel van partijen’, zegt Peeters.
Scherper
Bovendien worden er volgens de journalist in het rapport geen woorden gewijd aan de rol die zorgverzekeraars in deze discussie spelen. ‘Er zijn teveel wethouders, burgemeesters, leden van wijkteams en andere professionals in de eerste lijn in Nederland die het sterke idee hebben dat er bij hen een probleem over de schutting is gemikt. Het eindrapport van het aanjaagteam mag echt nog een tandje scherper om mensen die het buiten hun schuld een moeilijk leven leiden werkelijk de ondersteuning te geven die ze verdienen.’