Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Isoleercel te vaak en onterecht gebruikt

Psychiatrische patiënten worden te vaak en te lang opgesloten in isoleercellen. Het komt zelfs voor dat ze worden opgesloten omdat ze weigeren mee te werken aan behandeling of omdat ze de regels niet opvolgen, terwijl dat officieel geen reden mag zijn voor isolatie. Dat ontdekte klinisch psychologe Irina Georgieva van het Erasmus MC tijdens haar promotieonderzoek.
Isoleercel te vaak en onterecht gebruikt

Psychiatrische patiënten mogen wettelijk gezien alleen worden opgesloten als ze een gevaar vormen voor zichzelf of voor een ander. ‘Maar in de instelling waar ik onderzoek deed, zag ik dat het bijvoorbeeld al gebeurde als een patiënt weigerde een ander shirt aan te trekken als dat vies was’, aldus Georgieva.

Noodmedicatie
Georgieva vindt dat patiënten bij hun opname zelf moeten aangeven hoe ze behandeld willen worden op het moment dat ze een gevaar vormen voor zichzelf of anderen: door noodmedicatie – platspuiten in de volksmond – of door opsluiting. Volgens Georgieva geven de meeste patiënten de voorkeur aan noodmedicatie terwijl de meeste behandelaars juist denken dat dat ingrijpender is voor patiënten.

Proef
In 2010 duurde een verblijf in een separeercel in Nederland gemiddeld 63 uur, iets minder dan drie dagen. Ter vergelijking: in Duitsland ligt dat gemiddelde op 6,6 uur en in Noorwegen op 3 uur. Een eerste kleinschalige proef met een psychiatrische intensive care unit leverde goede resultaten op. ‘Patiënten die op andere psychiatrische afdelingen 40 procent van hun tijd doorbrachten in isolatie, brengen er hier maar 0,1 procent van door. Een gigantisch verschil’, aldus Georgieva. De afdeling heeft meer personeel dan reguliere afdelingen en probeert gedrag dat kan leiden tot opsluiting, te voorkomen.

Georgieva voerde haar onderzoek uit in een ggz-instelling in het Noord-Brabantse Halsteren. Het onderzoek werd gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.