Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Jaarlijkse check-up ook goed voor gezinnen zonder problemen’

Ook als gezinnen geen problemen met de opvoeding hebben, moet je ze begeleiden. Dat vindt de Amerikaanse onderzoeker Thomas Dishion. Begeleiding voorkomt dat kinderen later asociaal gedrag vertonen.
'Jaarlijkse check-up ook goed voor gezinnen zonder problemen'

Dishion ontwikkelde een methode om probleemgedrag als agressie, drugsgebruik en of criminaliteit te voorkomen en behandelen. Hij sprak er vorige week over tijdens het symposium ‘Gevaarlijke Geesten’ in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, zo meldt NRC Handelsblad.

Vaardigheden
De onderzoeksdirecteur bij het Child and Family Center van de Universiteit van Oregon pleit voor zijn methode Family Check-Up. Hierbij krijgen alle gezinnen preventieve zorg aangeboden. Ook als er (nog) geen problemen zijn. De gezinnen krijgen ieder jaar een check-up van drie korte sessies. De nadruk ligt op het verbeteren van de opvoedvaardigheden van de ouders. Vaak is dat genoeg, maar wie meer nodig heeft, kan extra hulp krijgen.

Goede afloop
Kinderen die afspraken niet nakomen, spijbelen of vaak ruzie hebben met hun ouders lopen risico op veel ernstiger problemen later, weet Dishion. Ouders weten soms niet meer hoe te handelen na de zoveelste ruzie, terwijl zij juist bepalend zijn voor een goede afloop.

Crimineel
Bram Orobio de Castro, hoogleraar ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Utrecht, stelt in de krant dat zo’n grootschalige preventieve aanpak nodig is. ‘Jongeren die nu worden doorverwezen wegens gedragsproblemen, zijn nog te jong voor echte criminaliteit. Als we nu ingrijpen met een vasthoudende aanpak als die van Dishion, kunnen we nog voorkomen dat deze groeiende groep jongeren met gedragsproblemen later crimineel wordt.’

Liegen
De Family Check-Up werkt, zo blijkt uit onderzoek. Kinderen tussen 11 en 17 jaar die jaarlijks met hun familie de sessies ondergaan, vertonen minder asociaal gedrag dan kinderen die de check-up niet krijgen. Ze zijn minder agressief, liegen en stelen minder, gebruiken minder drugs en doen het beter op school. Ook kinderen van 2 tot 5 jaar zijn minder opstandig, hebben meer controle over hun eigen gedrag en passen zich beter aan op school.

Wal en schip
Het nieuwe van de methodiek is dat kinderen en hulpverleners jarenlang contact houden en gezinnen telkens vroegtijdig hulp aangeboden krijgen. Terwijl in Nederland veel kinderen tussen wal en schip vallen, stelt Orobio de Castro. ‘Ze worden een paar keer geholpen en verdwijnen dan weer uit zicht. Totdat ze veel ernstiger problemen hebben ontwikkeld.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: NRC Handelsblad/Foto: ANP/Koen Suyk

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. met stomme verbazing gelezen .
    Zo komt het dat het in amerika zo’n janboel is en dat je daar niet veilig bent. De crimineeltjes zijn daar al heel jong.
    Dat mensen hulp krijgen als dat nodig is ,dat is goed.
    Maar omdat te doen met opvoeders en ouders waar geen problemen zijn is uit den boze.
    Op het laatst lopen we allemaal in een keurs lijf .Gelukkig zijn de meeste mensen nog normaal in de omgang en laat iedereen zichzelf ontlpooien lijkt me veel beter.
    We moeten niet amerika naapen,laten die maar voor zich zelf zorgen.
    De mensen zijn hier gelukkig zelf nog heel wat mans.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.