Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Jeugdbescherming in de knel door te lage tarieven’

Volgens de Algemene Rekenkamer is geen verder onderzoek nodig naar de al eerder vastgestelde structureel te lage tarieven in de jeugdzorg. Brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland roept de Tweede Kamer op de tarieven in de jeugdzorg op te trekken. Zodat de wachtlijsten en problemen van de meest kwetsbare groep kinderen kunnen worden aangepakt.
‘Jeugdbescherming in de knel door te lage tarieven’

Bij Bureaus Jeugdzorg ontstaan wachtlijsten voor de jeugdbescherming vanwege forse financiële problemen door ontoereikende tarieven. In januari werd al de noodklok geluid door zo’n 1000 gezinsvoogden tijdens de Manifestatie Jeugdzorg. De gezinsvoogden deden een beroep op Kamerleden in het algemeen overleg in de Kamer het huidige tarief jeugdbescherming met 8 procent te laten stijgen. De Tweede Kamer pleitte vervolgens voor een nader onderzoek door de Algemene Rekenkamer naar de tarieven.

Niets toevoegen
De Algemene Rekenkamer, die door staatssecretaris Teeven gevraagd werd gevraagd aanvullend onderzoek uit te voeren, laat weten dat aanvullend onderzoek niets toe zal voegen aan het onderzoek van Deloitte uit 2010. In dit onafhankelijke onderzoek, in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie, werd vorig jaar vastgesteld dat de huidige tarieven structureel te laag zijn voor zowel de jeugdbescherming als de jeugdreclassering.

Opstapelen
Hoogste tijd dat de Tweede Kamer een besluit neemt over een structurele oplossing, vindt brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland. Zolang deze oplossing er niet is, stapelen de problemen zich op in de jeugdbescherming en de jeugdreclassering. Met oplopende wachtlijsten en risico’s voor kwetsbare kinderen tot gevolg.

Eigen Kracht Conferentie
Volgens de brancheorganisatie proberen enkele Bureaus Jeugdzorg al door gericht wachtlijstbeheer de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Bij Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam bijvoorbeeld, wordt voor alle jeugdbeschermingkinderen die op de wachtlijst komen een Eigen Kracht Conferentie belegd om zoveel mogelijk steun vanuit het eigen netwerk te mobiliseren. ‘Dit is geen structurele oplossing, maar zorgt ervoor dat deze kinderen tenminste in beeld zijn.’
 
Verantwoordelijkheid
‘Staatssecretaris Teeven en de Tweede Kamer moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor een goede financiering en uitvoering van de jeugdbescherming en jeugdreclassering, zónder wachtlijsten’, aldus Jan-Dirk Sprokkereef, vice-voorzitter van Jeugdzorg Nederland. ‘De jeugdbescherming draagt zorg voor de meest kwetsbare groep kinderen in onze samenleving. Het is de verantwoordelijkheid van het Rijk om deze zorg te borgen.’
 
Rijkstarief
Ook de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher heeft in een brief aan staatssecretaris Teeven aandacht gevraagd voor de nijpende situatie in de jeugdbescherming. Daarin doet Asscher een dringend beroep op de staatssecretaris om snel te besluiten over de hoogte van het rijkstarief voor de jeugdbescherming.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Jeugdzorg Nederland /Foto: ANP/Evert Elzinga

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.