Albayrak benadrukt dat er strikte voorwaarden zijn verbonden aan het gebruik van het middel. Zo moet de directeur van de inrichting er eerst toestemming voor geven. Ook wordt het direct gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. In de afgelopen vier jaar is het veiligheidsbed in
De Hartelborgt vijftien keer gebruikt bij zes jongeren, hoewel dit formeel eigenlijk niet mocht. De staatssecretaris zei dat het veiligheidsbed vanaf 2010 uit De Hartelborgt verdwijnt.(Foto: Ministerie van justitie)
Zelfverminking
Bij het vastbinden op een veiligheidsbed worden de armen, benen en het boven- en onderlichaam van de gedetineerde volledig ‘gefixeerd’, waardoor hij of zij zich amper kan bewegen. Het is bedoeld om de jongere in uiterste nood, bijvoorbeeld om levensbedreigende zelfverminking te voorkomen, tegen zichzelf te beschermen.
Veiligheidsrisico
De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) had geadviseerd een jeugdige in een noodgeval tijdelijk over te brengen naar een jeugdpsychiatrische kliniek. Maar dat levert volgens de Albayrak problemen op. De beoordeling van een aanvraag duurt anderhalve dag en vaak weigert de GGZ-instelling de jongere vanwege het veiligheidsrisico.
Extreem
De SP reageerde woensdag geschokt in de Tweede Kamer. ‘Ze worden compleet vastgebonden. Dat is een traumatiserende ervaring’, zei Marianne Langkamp van die fractie in een overleg. De RSJ wees het gebruik van het veiligheidsbed eerder al af als een te extreem middel. (ANP)