Jongeren worden op hun 18de wettelijk als volwassen gezien, ook voor jeugdhulp. Tenzij de professional vraagt de jeugdhulp te verlengen en de gemeente dat goedkeurt. Maar dat gebeurt niet vaak omdat elke gemeente weer eigen regels heeft. Bas Wijnen van het NJi pleit voor ‘contact zoeken met de jongeren’ in plaats van professionele hulp opleggen.
Jeugdhulp stopt als de jongere 18 jaar wordt, behalve als de professional regelt dat de hulp wordt verlengd. ‘Als jeugdhulp stopt, verwachten we dat de jongere zelf hulp gaat regelen’, zegt Bas Wijnen, programmaleider Transformatie bij het Nederlands Jeugdinstituut. ‘Nee, dat doen ze niet, de meeste jongeren zijn moe van hulpverlening en dolblij dat ze eindelijk zelf kunnen bepalen wat ze met hun leven doen. Professionals zullen jongeren na hun 18de moeten verleiden om
Toch jammer dat de meest voor de hand liggende oplossing, al jaren, is en was om te zorgen dat professionals (maakt niet uit van welke domein maar afgestemd op dat wat de jongere nodig heeft), al bij de leeftijd van 16,5/17 samen met de jongere kijken wat kan en nodig is. Daar ook al de jongere ‘verleiden’ (competentie werkers) om te zorgen dat die leeftijdsgrens naar de achtergrond verdwijnt en de focus ligt op hoe succesvol een goede plek in de samenleving te verwerven met zoveel mogelijk eigen regie en waar nodig gegarandeerde en fatsoenlijke backup. De 18+/18- zal vaak meer in het hoofd zitten van beleidsmakers, financiers, instellingen en werkers, dan in het hoofd van de jongere.