De vijf gemeenten kunnen door het ‘in grote mate onvoldoende budget’ geen afspraken maken met zorgaanbieders, schrijven zij in een brandbrief die dinsdag is verstuurd aan staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Jeugdwet
Vanaf 2015 draagt het Rijk alle taken op het gebied van jeugdzorg over aan de gemeenten. Die krijgen daarvoor een budget, dat is gebaseerd op het aantal kinderen per gemeente dat in de jeugdzorg zit. Omdat het om een ingewikkelde taak gaat, gaan veel gemeenten samenwerken. Bunnik, De Bilt, Wijk bij Duurstede, Zeist en Utrechtse Heuvelrug doen dat ook.
Kijk voor meer artikelen over de nieuwe Jeugdwet in het Dossier Jeugdwet >>
In de regio Zuidoost Utrecht zijn onder andere verschillende gesloten jeugdinstellingen gevestigd voor jongeren die door de rechter uit huis worden geplaatst. ,,Dat zijn jongeren uit het hele land die na behandeling weer teruggaan naar de gemeente waar ze vandaan komen. Het budget houdt geen rekening met deze zware en dure vormen van jeugdhulp”, schrijven de gemeentebesturen. Het Utrechtse provinciebestuur en de zorgaanbieders in de regio onderschrijven de brief aan Van Rijn.
Een goede oplossing is inderdaad (Zie Frits van Vugt) dat de gemeenten, waar de ouders/verzorgers van die kinderen wonen, de jeugdzorg bekostigen. Als die kinderen echter, omdat het om residentiële jeugdzorg/uithuisplaatsing gaat, zijn overgeschreven naar de gemeente van vestiging van de jeugdzorg-instelling, is er natuurlijk wel een acuut probleem voor de vestigingsgemeente. Dat moet dus wel tijdig (voor 01-01-2015) landelijk worden geregeld. Zo is er ook een landelijke regeling nodig voor jeugdzorg voor asielzoekers-kinderen, die nog in het AZC verblijven en nog geen woning/gemeente van huisvesting toegewezen hebben gekregen. Voor hen is m.i.v. 01-01-2015 geen geld meer beschikbaar, omdat het volledige jeugdzorg-budget via de gemeenten loopt en zij nog geen geregistreerd inwoner van een gemeente zijn.
Kinderen uit andere regio’s, zullen door die gemeenten waar hun ouders/verzorgers wonen bekostigd dienen te worden. Althans wanneer die woonplaatsgemeenten een contract met die bewuste instelling in de regio Zuid-Oost Utrecht sluiten. Bijv. omdat die instelling wel erg ver weg ligt of te duur is…
Zo niet (dus wanneer die woonplaatsgemeenten ‘hun’ kinderen elders, bijv. dichter bij huis, onderbrengen), dan zal deze instelling fors moeten inkrimpen. Thats all in the game….
Erg? Welnee, tenzij de ouders uit die andere regio’s speciale redenen hadden om hun kinderen hier te laten behandelen..
In ieder geval hoeft dat geen probleem te zijn voor de gemeenten uit de regio die nu bij Van Rijn klagen. Zij nemen slechts zorg af voor ‘hun’ kinderen. Voor herschikking van budget is geen enkele reden!
Schandalig dat er zo met die oudjes wordt om gegaan. Ik hoop echt dat als één van jullie ouders zo ligt dat die ook zo behandeld wordt!!