FNV-bestuurder Jeugdzorg Maaike van der Aar: ‘Het zegt alles dat we een paar jaar geleden naar dit zware middel moesten grijpen om iets aan de opgelopen tekorten te doen. Bezuinigen zonder plan, door onder meer een eigen bijdrage in te voeren, is wat ons betreft volkomen onverantwoord. Jeugdzorg in Nederland staat al enorm onder druk en heeft juist behoefte aan investeringen met visie.’
Hoge werkdruk in de jeugdzorg
Meer dan de helft van de jeugdzorgmedewerkers (56%) zag het afgelopen anderhalf jaar een collega vertrekken, blijkt uit de FNV Zorg & Welzijn-barometer. ‘In geen enkele andere sector binnen Zorg & Welzijn is dat percentage zo hoog. Met name hoge werkdruk, slechte werk-privé balans en onvoldoende salaris waren daar de oorzaak van, zo blijkt uit het onderzoek. Wachtlijsten in de jeugdzorg zijn ondertussen opgelopen tot recordhoogte.’ Kinderen in de jeugdzorg wachten gemiddeld ruim tien maanden op hulp, blijkt uit onderzoek van stichting het Vergeten Kind.
‘Geld oormerken’
Van der Aar: ‘FNV wil dat geld dat het Rijk wel heeft uitgetrokken voor Jeugdzorg geoormerkt wordt en daadwerkelijk gaat naar essentiële zaken zoals het tegengaan van werkdruk, regelingen voor medewerkers om gezond het pensioen te halen, een beter salaris en andere verbeteringen van arbeidsvoorwaarden. Nu kunnen gemeenten zelf bepalen hoe ze het beschikbare Rijksgeld inzetten. En dan blijkt dat ze het voor allerlei dingen willen gebruiken, maar niet voor het versterken van de Jeugdzorg. Zo los je natuurlijk geen problemen op.’ Ook wil FNV dat zij en haar leden een formele rol krijgen bij de hervorming van de jeugdzorg.