Totta Research deed, in opdracht van FNV Zorg & Welzijn, onderzoek onder 750 jeudgzorgmedewerkers. Zij uiten diverse kritiek. Er zijn zorgen over kwetsbare kinderen en gezinnen die nog steeds niet weten waar ze terecht kunnen voor hulp. Er is kritiek op het toezicht op kwaliteit. Veel gemeenten zouden niet weten welke zorg er nodig is. Ook ervaren de medewerkers een te hoge werkdruk. Bij de helft van de ondervraagde jeugdzorgmedewerkers is er op dit moment sprake van een wachtlijst voor hulpverlening.
Is de werkdruk bij jou ook toegenomen? En waar komt dat vooral door? Reageer via de reageerknop >>
Bezuinigingen
Het is ruim een half jaar nadat gemeenten de jeugdzorgtaken hebben gekregen. De FNV wil dat de zorgen van jeugdzorgmedewerkers gehoord worden. FNV-bestuurder Gijs van Dijk: ‘Staatssecretaris Van Rijn speelt mooi weer door steeds te zeggen dat de enorme zorgveranderingen beheerst zijn verlopen. Jeugdzorgmedewerkers durven wél het eerlijke verhaal te vertellen.’ De FNV wil dat Van Rijn ingrijpt en stopt met verder bezuinigen.
Vooral in de jeugdzorg is een daling te zien in de waardering van de zorg. Voor cliënten in de jeugdzorg lijkt de huidige situatie de meeste onduidelijkheid met zich mee te brengen. Zij weten niet goed wat er verandert door de decentralisaties. Lees meer>>
Wijkteam
Een positieve uitzondering tussen de kritiek, is het wijkteam. Jeugdzorgmedewerkers beoordelen de samenwerking, samenstelling en de kennis binnen het wijkteam als redelijk positief. Daar staat tegenover dat de werkdruk wel is toegenomen, volgens driekwart van de ondervraagde medewerkers. Er is meer administratie en bureaucratie ingeslopen en de kwaliteit van zorg verslechtert.