Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Jeugdzorgwerkers verplicht registreren voor 2014

Jeugdzorgwerkers en gedragswetenschappers moeten zich voor 1 januari 2014 verplicht registreren bij een wettelijk register. Dat zegt het wetsvoorstel professionalisering jeugdzorg, waarmee de ministerraad heeft ingestemd. Ook verbinden zij zich aan een beroepscode en komt er tuchtrechtspraak in de jeugdzorg. Dat laat het ministerie van VWS weten.
Jeugdzorgwerkers verplicht registreren voor 2014

Het wetsvoostel moet jeugdzorgwerkers beter uitrusten om de kwaliteit van de beroepsuitoefening te verbeteren en de kwaliteit te waarborgen. Door zich te registreren in het beroepsregister kunnen Jeugdzorgprofessionals hun vakbekwaamheid aantonen. Om in dat register te blijven, moeten de professionals verplicht deelnemen aan bij- en nascholing.

Tuchtrecht
Met het tuchtrecht wordt het beroepsmatig handelen van jeugdzorgprofessionals getoetst. Zo worden jeugdzorgcliënten beschermd tegen ernstig falende professionals. Die kunnen in het uiterste geval door het tuchtrechtcollege uit het register worden geschrapt. Beroepsbeoefenaren kunnen leren van complexe zaken en verbeteringen doorvoeren.

Registratie
Het wetsvoorstel schrijft voor dat jeugdzorgwerkers en gedragswetenschappers in de jeugdzorg uiterlijk 1 januari 2014 allemaal geregistreerd moeten zijn. Instellingen zijn vanaf dat moment verplicht om met geregistreerde professionals te werken. De registratie van jeugdzorgwerkers is al gestart, vooruitlopend op de nieuwe wet. Met de campagne ‘Laat zien wat je waard bent’ worden zij daar sinds september 2012 actief toe opgeroepen.

Bron: Ministerie VWS/ANP-Photo/Robert Vos

3 REACTIES

  1. Professionalisering is een deeloplossing van een groter geheel. Die mist duidelijk nog in dit plaatje. Professionals laten registereren heeft verwaarloosbare effecten. Kijk maar naar het invoeren va de BIGegistratie in de A, en Z zorg. Het geeft geengoter gevoel van vertrouwen bijde kwetsbare clienten van Jeugdzorg. Daarvoor zijn andere minder omvangrijke ingrepen te bedenken!

  2. Lees alle reacties
  3. Ten eerste gaat het niet om jeugdzorgwerkers, maar om jeugdhulpaanbieders volgens het wetsvoorstel. Onder die noemer kan je volgens de definitie in het voorstel overigens ook alle sociale werkers (welzijn, maatschappelijke dienstverlening) scharen, aangezien die vaak gezinsgericht werken en dus ook met kinderen van doen hebben. Die zouden zich dus ook moeten laten registreren, of ze zouden onder ‘verantwoording’ van een gecertificeerde jeugdhulpaanbieder moeten gaan functioneren. Dat is niet alleen raar (ze werken immers al jaren met jeugdigen), maar ook nog eens kostenverhogend en inefficiënt. Mijn voorstel is om een duidelijke scheiding aan te brengen tussen het vrijwillig en gedwongen kader. Alle maatschappelijk werkenden (waaronder veel mensen die nu werkzaam zijn in de jeugdzorg) zijn al geregistreerd in een beroepsregister en een dubbele registratie lijkt mij niet zinvol. Daarnaast hebben VNG en andere brancheorganisaties de nodige kritische input geleverd. Ik hoop oprecht dat het kabinet daar constructief mee omgaat.

  4. En? Wat gaat dit kosten? Wie gaat dit betalen? En als je geen werkgever hebt dit deze ondersteunende bijscholing kan betalen; wat dan? Komen dan de goede werkers aan de zijlijn te staan? En is dit een praktijktoets of louter theoretisch?
    Wat uiteraard een bijzonder goede en positieve ontwikkeling is: aandacht voor de klant! Dat zou tijd worden, als we dit nu de hele zorg doorvoeren, kunnen mensen echt zelfstandiger worden, zich beter ontwikkelen en hoeven die zorgkosten niet zo achterlijk hoog te blijven. Niet alles om het geld; het gaat in deze om ruimte!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.