Onderzoekers onder leiding van professor Menno Reijneveld namen de psychische gezondheid van 2250 jongeren in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe onder de loep. Zij richtten zich in hun onderzoek vooral op jongeren in de leeftijd van 11,5 en 13,5 jaar oud, omdat in die twee levensjaren de meeste veranderingen plaatsvinden. Volgens de onderzoekers maakt het daarbij niet uit of jongeren in de stad of op het platteland wonen.
Gedragsproblemen
Het doel van het onderzoek was om na te gaan wat de invloed is van gebiedsachterstand en stedelijkheid op het vóórkomen en de ontwikkeling van gedragsmatige problemen bij jongeren. Gedragsmatige en emotionele problemen komen veel voor bij adolescenten in achterstandsgebieden. Maar de meeste kennis die hierover beschikbaar is, gaat vooral over stedelijke gebieden. De kwalificatie ‘achterstandsgebied’ is gebaseerd op gegevens van het Sociaal en Cultureel Planbureau over werkloosheid, inkomen en opleidingsniveau.
Vragenlijst
De onderzoekers verstuurden drie vragenlijsten waarin jongeren en hun ouders werden gevraagd naar het gedrag van de jongeren. Daarnaast stelden zij vragen over de opvoeding, gezinssamenstelling en sociaal-economische positie van de ouders. Twee jaar later vulden de deelnemers de vragenlijsten opnieuw in.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: ANP/Foto: Stock.xchng