Dat blijkt uit onderzoek door het Bonger Instituut voor Criminologie en de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam, in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie wil de werkstraffen onder de loep nemen.
Pijnlijk
De gestrafte jongeren vinden het wel vaak pijnlijk als ze hun taken moeten uitvoeren in de eigen buurt, waardoor het voor veel bekenden zichtbaar is. Toch zien ze veelal in dat dat bij de straf hoort en vinden ze het ook wel weer prettig als ze complimenten krijgen voor hun werk van buurtbewoners. Allochtone jongeren hebben vaak nog meer moeite met de zichtbaarheid van hun straf in de eigen buurt dan oorspronkelijke Nederlandse. Daarbij vinden zij het ook extra erg dat ze voor hun gevoel voor schut lopen in de vaak verplichte werkkleding, omdat zij nog meer hechten aan bepaalde merkkleding.
Kwaliteit
De meeste jongeren vinden verder dat ze weinig of niets leren van de werkstraf. Overigens vinden ze dat vaak ook begrijpelijk, aangezien het een straf betreft. Teeven ziet volgens zijn woordvoerder in de uitkomsten van het onderzoek voldoende aanknopingspunten om in het kader van het project Aanpak Recidive Werkstraffen Jeugd extra aandacht te besteden aan de kwaliteit van de werkstraffen.
Verbetering
‘Daarnaast geeft het onderzoek aanleiding om de mogelijkheden te verkennen om het uitvoeren van werkstraffen in de buurt verder uit te breiden. Teeven treedt hierover in overleg met de Raad voor de Kinderbescherming. Hij presenteert begin juni zijn bevindingen in een integraal plan ter verbetering van de werkstraf voor jeugdigen’, aldus de zegsman. In juni komt de bewindsman met een plan.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Volg Zorg+Welzijn op Twitter>>
Bron: ANP/Foto: ANP/Sander Koning
Duidelijk verhaal, waaruit blijkt dat het voor allochtone jongeren nog enige schaamte opwekt, maar voor de holandse raddraaiers niet. Uit ervaring weet ik dat taakgestraften met alle egards worden verwelkomt in onze organisatie en keurig hun maaltijdje en drankje krijgen en als ze een zaterdag niet kunnen dan mag een zondag ook…. willen ze niet bij publiek werken dan hoeft dat niet hoor…. geen wonder dat justitie niet serieus wordt genomen, het is gewoon een lachertje dat hele taakstrafgebeuren ! Gewoon eenzaam en alleen de cel in voor een paar weken, dat koelt ze wel af en ze hoeven er niets van te leren , alleen maar het gevoel krijgen dat ze DAT in ieder geval NOOIT weer willen meemaken. Datzelfde gevoel dat ze hun slachtoffers ook geven . In 1 woord belachelijk die taakstrafferij.