Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jongeren brengen verandering in achterstandswijk

Het Nederlandse jongerenproject “Wij(k) in Verandering” is verkozen tot meest inspirerende project tijdens de European Youth Week in Brussel.
European Youth Week
Amsterdams project "Wij(k) in verandering" wint Youth Award - Foto: IDEA

“Wij(k) in Verandering” is een project voor jongeren die opgroeien in achterstandswijken. Tijdens de European Youth Week in Brussel werden prijzen uitgereikt aan inspirerende jongerenprojecten. In het Nederlandse project zijn jongeren een jaar lang bezig geweest om discriminatie aan te pakken. Door te debatteren met elkaar, met buurtbewoners, de lokale overheid en met de politie bepaalden de jongeren wat ze wilden veranderen. Ze maakten hiervoor zelf documentaires en presentaties.

Youth Award

De Youth Awards zijn ingesteld door de Europese Commissie voor jongerenprojecten die zijn gefinancierd uit het Europese subsidieprogramma Erasmus+ en het programma Youth in Action. Uit 150 projecten uit heel Europa werd het Nederlandse jongerenproject verkozen tot meest inspirerende project in de categorie: “Empowering young people through mobility and other initiatives“.

Debat

De jongeren deelden in een uitwisselingstraject hun ideeën en ervaringen met andere jongeren en met beleidsmakers. Initiator van de projecten is IDEA, International Debate Education Association. Deze internationale organisatie coördineert debatevenementen, organiseert trainingen en werft fondsen voor gezamenlijke projecten. IDEA werkte voor het project samen met jongerenorganisaties D’Broej in Brussel, KRAS in Antwerpen en Combiwel in Amsterdam.

Jongerenwerkers kunnen radicale jongeren niet bereiken. Laat staan dat ze radicale moslimjongeren ervan kunnen weerhouden om naar Syrië te vertrekken, zegt Dennis Abdelkarim Honing. Lees meer>>

Jongerenwerker

Voor veel jongeren was het de eerste keer dat beleidsmakers ook echt naar hen luisterden en de jongeren om hun mening vroegen. ‘Dat is heel belangrijk’, vertelt een van de jongerenwerkers uit het project. ‘Hierdoor zijn de jongeren enorm in hun zelfbewustzijn gegroeid. Ze begrijpen nu ook dat verandering mogelijk is, zeker als je er zelf actief aan werkt.’

Resultaten

Het resultaat van de debatten was dat jongeren in Amsterdam via welzijnsorganisatie Combiwel de pleinen in de Diamantbuurt en Nieuw-West aanpakken. In de Diamantbuurt zorgden ze dat de hekken van het voetbalveld werden gerepareerd en fleurden ze het plein op. In Amsterdam Nieuw-West regelden de jongeren een voetbalcorner. De jongeren van D’Broej uit Brussel hebben in “Wij(k) in Verandering” de discriminatie op scholen bespreekbaar gemaakt. In Antwerpen hebben de jongeren van KRAS Kiel zich ingezet om de relatie tussen jongeren en politie te verbeteren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.