Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jongeren geven tips voor betere jeugdhulp

‘Neem de wens van jongeren niet alleen serieus, maar ook als uitgangspunt’ en ‘ga uit van het talent van de jongere’. Dit zij twee van de tien tips die jongeren, samen met Sociaal Werk Nederland en sociaalwerkorganisatie MJD uit Groningen, opstelden voor de Jeugdtop.

Op donderdag 30 juni bespreekt de Tweede Kamer de voortgang van het nieuwe Jeugdstelsel. Voorafgaand aan deze bespreking werd gisteren, dinsdag 28 juni, de Jeugdtop gehouden. Hier gingen jongeren en lokale en landelijke bestuurders in gesprek over de manco’s in jeugdhulp en hoe het stelsel effectiever kan. Ook werden hier de tien tips aangeboden aan de politici. Deze tips moeten eraan bijdragen dat jongeren die van huis uit geen vangnet hebben, de toekomst op het gebied van scholing, huisvesting en financiën ook als 18-plusser aankunnen.

Tips

De tips die de jongeren meegaven aan de politici, zijn ook goed toepasbaar voor sociaal werkers:

1. Zorg vroegtijdig voor een integraal zorgaanbod en een goede ‘zachte’ overdracht om continuïteit van zorg te borgen na de achttiende verjaardag.

2. Jongeren boven twaalf hebben recht op een eigen hulp-/dienstverlener. Daarin zou de wens van de jongere niet alleen serieus, maar als uitgangspunt genomen moeten worden.

De Monitor Transitie Jeugd adviseert om te zorgen voor voldoende deskundigheid in het wijkteam over jeugdhulp. Ouders en jongeren hebben vaak meer kennis in huis dan de persoon die hen daarbij moet helpen, merkt de belangengroep op. Lees meer >>

3. Lever maatwerk bij de hantering van de vier weken wachttijd bij het aanvragen van een uitkering: voor sommige jongeren kan het beter zijn deze termijn niet te hanteren.

4. Steun jongeren die zorgdragen voor een minderjarig kind en pas maatwerk toe in regelgeving op gebied van huisvesting en inkomen.

5. Stimuleer het jongerenkrediet ook voor jongeren met een schuld boven 5.000 euro. Faciliteer de gemeentelijke kredietbanken om jongeren de mogelijkheid te geven hun schuld af te betalen én naar school te kunnen.

6. Maak onderwijs persoonlijk, inspirerend, passend en flexibel (bijvoorbeeld ook op de instroommomenten) zodat jongeren onderwijs willen en kunnen volgen.

7. Maak in elke gemeente tijdelijke opvang voor jongeren met een passend vervolgtraject toegankelijk. Maak afspraken over doorstroming vanuit begeleid wonen trajecten.

8. Werk oplossingsgericht en ga uit van het talent van de jongere. Kijk naar de mogelijkheden in plaats van de beperkingen. Help jongeren bij het opbouwen van een netwerk en stimuleer de sociale en maatschappelijke ontwikkeling.

9. Stimuleer initiatieven, organisaties en professionals die het belang en de ontwikkeling van jongeren voorop stellen.

10. Begin op tijd (vanaf zestien jaar) met jongeren voor te bereiden op het zo zelfstandig mogelijk deelnemen aan de maatschappij na de achttiende verjaardag (zoals het aanleren van woonvaardigheden, voorlichting over en praktische begeleiding bij zaken als het aanvragen van een zorgverzekering of studiefinanciering).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.