Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Jongeren verzetten zich steeds meer tegen genitale verminking’

‘Steeds meer jongeren verzetten zich tegen vrouwelijke genitale verminking’, zegt Monica van Berkum van Pharos. ‘Dat is belangrijk, want zij kunnen ervoor zorgen dat de volgende generatie besnijdenis bij vrouwen niet meer tolereert.’ Vrijdag organiseert het kenniscentrum samen met het Platform 6/2 een 'zero tolerance day' over genitale verminking bij vrouwen.
‘Jongeren verzetten zich steeds meer tegen genitale verminking’

Door Alexandra Sweers – Niemand weet hoeveel meisjes in Nederland jaarlijks het slachtoffer zijn van deze vorm van kindermishandeling. Een beperkt onderzoek uit 2005 concludeert dat minstens 50 meisjes per jaar besneden worden. ‘Maar of dat er veertig zijn of honderden weten we niet, omdat er nog geen degelijk prevalentie onderzoek is gedaan’, stelt Van Berkum. Zij is directeur van Pharos, het landelijk kennis- en adviescentrum dat zich richt op de zorg voor vluchtelingen, nieuwkomers en andere migranten.

Bescherming
Tijdens de bijeenkomst in Utrecht is er speciaal aandacht voor jongeren die besnijdenis niet tolereren. Zij komen uit Afrikaanse landen als Burkina Faso en Ethiopië. Van Berkum: ‘Zij geven andere jongeren voorlichting en hebben zelfs systemen opgezet om elkaar te beschermen.’ Wanneer ze horen dat er een ‘speciaal feest’ wordt georganiseerd dat het leven van een meisje zal veranderen, trekken ze aan de bel en kan er worden ingegrepen.

Deze jongeren werden ook gevolgd in de film ‘My sis will be safe’ die vrijdag in première gaat. Hierin vertellen ze over hun strijd tegen genitale verminking. ‘Dat zijn niet alleen meisjes, maar ook jongens die niet willen dat hun zus dit overkomt’, aldus Van Berkum.

Melden
De bestrijding van genitale verminking wordt in Nederland sinds drie jaar systematisch aangepakt. Er zijn zes pilotsteden waar de aanpak voornamelijk is gericht op preventie. Van Berkum: ‘Maar er zijn nog zeker stappen te zetten. Hulpverleners moeten goed de weg weten, goed op de hoogte zijn van de risicofactoren en meer bereid zijn om te melden.’ Het melden en vervolgen verdient nog veel aandacht, vindt Van Berkum. ‘Dat gaat toch hand in hand met preventie. Melden is lastig, maar wij dragen altijd de boodschap uit: besnijdenis bij vrouwen is verminking en schending van de mensenrechten. Dat mogen we niet afdekken door te zeggen dat het met cultuur te maken heeft.’

Contracten
‘Heel veel ouders willen zelf helemaal niet dat hun kind besneden wordt. Het is vaak de druk van de familie waar ze niet tegen opgewassen zijn en waardoor besnijdenis nog steeds voorkomt,’ zegt Van Berkum. De ‘besnijdeniscontracten’ die staatsecretaris Bussemaker voorstelt, kunnen ouders ondersteunen, meent de directeur. ‘Zij tekenen vrijwillig een contract, waarin zij aangeven besnijdenis niet te willen bij hun dochter en aangeven te weten dat genitale verminking strafbaar is in Nederland. Zo kunnen ze de druk beter weerstaan.’

Meer informatie over Internationale Dag Zero Tolerance tegen vrouwelijke genitale verminking

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Foto: Stock.xchng Niall Crotty

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.