Volgens de beroepsvereniging bestond er al lange tijd de behoefte aan een beroepscode. ‘Kinder- en jongerenwerkers misten een goede beroepscode bij samenwerking met andere instellingen, bij informatieoverdracht met bijvoorbeeld politie en jeugdzorg maar ook om duidelijk te maken waar het vak voor staat’, stelt BVjong.
Afspraken
In de beroepscode staan de afspraken die de leden van de beroepsgroep BVjong met elkaar hebben gemaakt over de uitoefening van hun beroep. In de code staat onder meer beschreven dat de kantelingsgedachte het kinder- en jongerenwerk kenmerkt.
Registratie
Uit een verkennend onderzoek van de beroepsvereniging blijkt ook dat een ruime meerderheid van de kinder- en jongerenwerkers voorstander is van een vorm van beroepsregistratie als bescherming van hun beroep en erkenning van hun vak. Een registratie van sociaal werkers kan volgens de vereniging het beroep versterken.
Serieus vak
‘Het zorgt ervoor dat het vak serieuzer wordt genomen en dwingt alle sociaal werkers tot permanent professionaliseren. En het versterkt de gelijkwaardige positie in de samenwerking van kinder- en jongerenwerkers met de jeugdzorg’, zegt Niko de Groot van BVJong. De organisatie pleit voor een registratie met een zwaardere én lichtere variant voor bepaalde typen jeugdhulp.
Vooralsnog is deze beroepscode alleen opgesteld voor kinder- en jongerenwerkers. BVjong wil de code graag verbreden naar alle professionals in het sociaal werk.