Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jongvolwassenen team GGZ Buitenamstel meest vernieuwend

Het ACT Jongvolwassenen team GGZ Buitenamstel heeft de (F)ACT Award gewonnen. Hiermee is het team dat actief op zoek gaat naar jongeren met een psychose in Amsterdam Nieuw-West, volgens hun ACT collega’s in Nederland, het meest vernieuwend gebleken.
Jongvolwassenen team GGZ Buitenamstel meest vernieuwend

Door Alexandra Sweers – Projectleider Gemma Nijboer van het ACT-teamis enorm trots op haar team. ‘De award is een aanmoediging voor het werk dat wij nu doen. Dat andere teams, je collega’s, zo hun waardering uitspreken, daar moet ik echt van glunderen.’

Vernieuwend
ACT, Assertive Communitiy Treatment, staat voor een behandelmethode waarbij een klein team intensieve behandeling geeft. Het is bemoeizorg voor mensen die te maken hebben met vaak chronische psychotische problemen. Nijboer vertelt wat de aanpak in Nieuw-West zo vernieuwend maakt: ‘De samenstelling van ons team weerspiegelt de wijk, wij bieden intensieve familiebegeleiding en we hebben een trainingshuis voor tijdelijke opvang.’

Winti
Nieuw-West is een wijk waar vijftig procent van de bewoners van allochtone afkomst is, stelt Nijboer. ‘De meesten zijn Turks en Marokkaans, maar ook Surinaams. In deze multiculturele wijk hebben we ook een multicultureel team nodig. Wanneer we bij mensen thuis komen, is het goed wanneer onze teamleden weten van bijvoorbeeld de Islam of Winti.’

Intensief
In de Amsterdamse wijk richt het team zich op voornamelijk jongens tussen de 16 en 30 jaar met beginnende psychotische problemen als bijvoorbeeld schizofrenie. De begeleiding is intensief, de hulpverleners zien hun cliënt gemiddeld een à twee keer per week. Deze jongens vragen zelf niet snel om hulp. Daarom gaat het team de wijk in en op huisbezoek. Regelmatig geven ze voorlichting in buurthuizen en scholen.

Taboe
‘Deze jonge mensen willen niet de diagnose schizofrenie of psychose en onder allochtonen zijn psychotische problemen nog altijd taboe. Een van onze medewerkers wist te vertellen dat sommigen zelfs denken dat een psychose vanzelf overgaat’, zegt Nijboer. Familiebegeleiding is heel belangrijk, want veel van de jongens wonen nog thuis. ‘Voor het thuisfront is het nogal wat om te begrijpen’, aldus de projectleider.

Trainingshuis
Samen met Cordaan heeft GGZ Buitenamstel een trainingshuis voor jongeren die door hun problemen niet meer thuis kunnen blijven. ‘Ongeveer zeven jongens kunnen daar tijdelijk onderdak krijgen wanneer de situatie onredelijk wordt’, zegt Nijboer. Daar leren zij vaardigheden om een baan te vinden of om zelfstandig te gaan wonen. ‘Door onze ervaringsdeskundigen zien zij gelukkig dat je nog heel wat kan als je een psychotish probleem hebt’, aldus de projectleider.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.