De commissie kreeg het afgelopen half jaar ongeveer 350 meldingen binnen, waarvan 50 via de commissie-Deetman die het misbruik in katholieke instellingen onderzoekt. 36 redelijk recente zaken zijn overgedragen aan het OM, zo meldde Rieke Samson-Geerlings woensdag.
Bewijs
Het OM meldt dat drie zaken eerder zijn geseponeerd wegens gebrek aan bewijs; ook handelde de politie een aantal meldingen af, na overleg met justitie. De overige 33 zaken beslaan vooral de periode 2000-2010 en ongeveer de helft van de meldingen gaat over misbruik in een instelling. De zedenofficieren besluiten uiteindelijk of vervolging wordt ingesteld.
Herhaling
In acht gevallen deed de commissie aangifte zonder toestemming van de slachtoffers. Er was gevaar voor herhaling of het was zo ernstig dat wij dit noodzakelijk vinden, aldus Samson, voormalig procureur-generaal. Ze noemt dit haar burgerplicht, waarvan ze als commissielid niet is ontslagen. Ze hoopt dat ook daders zich melden bij haar commissie. Tot nu toe deden enkele daders dat. ‘We zijn benieuwd naar de beleving van de dader. Dat inzicht kan helpen als we dit willen voorkomen.’ Ze zegt niet toe dat een dader die zich meldt niet wordt vervolgd.
Rapport
De commissie-Samson onderzoekt in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Veiligheid en Justitie de aard en omvang van seksueel misbruik in instellingen en pleeggezinnen. De commissie is ingesteld door de oud-ministers André Rouvoet (Jeugd en Gezin) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie). Het eindrapport van Samson wordt voor de zomer van 2012 verwacht.
Verhaal
De meeste meldingen kwamen via het telefoonnummer (070-3765872) van het meldpunt seksueel misbruik. Veel melders willen hun verhaal kwijt om haar commissie een goed beeld te geven. ‘Daarna willen ze het er vaak niet meer over hebben en gaat de deur dicht.’ De komende maanden volgen meer gesprekken.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Volg Zorg + Welzijn op Twitter >>
Bron: ANP/Foto: ANP/Frans Vanderlinde