In het programma kwam naar voren dat Albert Heringa besloot zijn 99-jarige moeder te helpen om een eind aan haar leven te maken. De vrouw was lichamelijk nog in orde, maar ze had het gevoel dat ze haar leven had voltooid en wilde daarom niet verder meer blijven leven.
Helpen
Ze vroeg haar huisarts om haar te helpen, maar die antwoordde dat hij niets voor haar kon doen. Een consulent van de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde (NVVE) kon alleen maar adviseren om de bejaarde vrouw te laten stoppen met eten en drinken. Hierop besloot de zoon van mevrouw Heringa om zijn moeder te helpen met een zelf geregisseerde dood.
Deze vorm van hulp bij zelfdoding is in Nederland nog niet toegestaan. De NVVE is daarom een campagne begonnen om een maatschappelijk debat hierover aan te zwengelen.
Humaan
Uit de jongste cijfers blijkt dat jaarlijks vierhonderd ouderen boven de zestig jaar een eind aan hun leven maken. In de meeste gevallen is onduidelijk of zij dat doen omdat er niet een meer humane manier is. De NVVE zegt gegronde redenen te hebben om te denken dat dit getal nog wel eens hoger kan liggen. ‘De ouderen zien zich genoodzaakt om bijvoorbeeld met de auto in het water te rijden, zich op te hangen of zichzelf te verbranden’, aldus de vereniging.
Wettelijke regeling
Uit een peiling van Maurice de Hond bleek vorige week dat een kleine meerderheid van 56 procent voor een wettelijke regeling is waarbij wordt geregeld in welke gevallen bij ‘voltooid leven’ een arts mag helpen bij zelfdoding.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout