Volgens onderzoek van het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) gaan chronisch zieken en gehandicapten er tussen de twee en negen procent op achteruit. Ook de staatssecretaris vindt dat te veel. Ze gaat, zo zei ze gisteren, puzzelen op een betere verdeling tussen de verschillende groepen zieken en gehandicapten.
Motie
Dit moet wel binnen het huidige budget. Bussemaker wil niet meer geld uittrekken voor de nieuwe regeling die in de plaats komt voor de fiscale regeling Buitengewone Uitgaven. SP en Groenlinks vinden dat teleurstellend. Zij dringen er tevens bij de regeringspartijen op aan een eerdere motie in te trekken die de minister opdraagt om 250 miljoen extra te bezuinigen.
Toeslag
De drie miljoen chronisch zieken en gehandicapten die worden gedupeerd door de afschaffing van deze fiscale regeling, krijgen ter compensatie met ingang van 2009 een jaarlijkse toeslag van 100 tot 400 euro. De verwachting was dat chronisch zieken en gehandicapten er hooguit 1,5 procent op achteruit zouden gaan, maar volgens het Nibud hebben de betrokken ministeries (Financiën, Volksgezondheid en Sociale Zaken) zich daarop verkeken.
Percentages
Volgens een berekening van het Nibud liggen die percentages veel hoger. Het zwaarst getroffen worden mensen die in instellingen verblijven. Zij gaan er 8 à 9 procent op achteruit.
Kraamkosten
De regeling voor Buitengewone Uitgaven is oorspronkelijk in het leven geroepen voor gehandicapten en mensen met zeer hoge ziektekosten. Maar in de praktijk gebruiken steeds meer mensen deze fiscale regeling voor kosten die niet direct met ziekte te maken hadden, zoals kraamkosten, brillen en diëten.
Belastingaftrek
De kosten explodeerden tot jaarlijks ruim 2 miljard euro, terwijl maar 50 procent van de doelgroep daadwerkelijk gebruik maakt van de belastingaftrek. De jaarlijkse toeslag die met ingang van 2009 moet worden ingevoerd, kent dat probleem niet.
Twijfel
In de Tweede Kamer is overigens twijfel of de nieuwe regeling wel op tijd klaar is, zeker nu onduidelijk is hoeveel de chronisch zieken en gehandicapten er werkelijk op achteruitgaan. (ANP)