Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet snoeit in AWBZ

Huiswerkbegeleiding, het begeleiden van oudere mensen en steun aan jongeren met een lichte verstandelijke handicap verdwijnen grotendeels uit de AWBZ. Het kabinet heeft vrijdag besloten de aanspraken op deze voorziening voor langdurig, onverzekerbare zorg in te perken.
Kabinet snoeit in AWBZ

Dat betekent dat hulpverlening alleen nog maar uit de AWBZ betaald wordt voor mensen die zich anders niet meer zelf kunnen redden. AWBZ-hulp voor deelname aan de samenleving zit er niet meer in. In een toelichting stelde Jet Bussemaker, staatssecretaris Volksgezondheid, dat ze geen groepen wil uitsluiten, maar AWBZ-begeleiding wil reserveren voor de zwaarste gevallen.

Boodschappendienst
Voor bijvoorbeeld een boodschappendienst moeten mensen zelf oplossingen verzinnen of aankloppen bij gemeentelijk welzijnswerk. De Sociaal-Economische Raad (SER) had geadviseerd een deel van de AWBZ-begeleiding sowieso naar de gemeenten over te hevelen, maar daar vindt Bussemaker het nog te vroeg voor. De gemeenten hebben nog hun handen vol aan het uitvoeren van de nieuwe welzijnswet die begin vorig jaar werd ingevoerd.

Besparing
De inperking van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten moet een besparing opleveren van 800 miljoen euro in 2010. Het kabinet had al geld uitgetrokken voor groei van de AWBZ, oplopend tot 2,5 miljard in 2011.

Rugzakje
De stijgende uitgaven voor de AWBZ komen voor een groot deel voor rekening van jongeren die steeds vaker een rugzakje met geld, het zogeheten persoonsgebonden budget, krijgen toegewezen waarmee ze zorg kunnen inkopen.

Verantwoordelijkheid
Veel van die jongeren zijn autistisch of hebben ADHD. Deze kinderen kunnen nu op kosten van de AWBZ bijvoorbeeld begeleiding krijgen om naar school of een sportvereniging te gaan, maar dit gaat Bussemaker allemaal veel te ver. Ouders zouden meer hun eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen, vindt ze.

Ziekenhuiszorg
Verder gaat zorg na opname in een ziekenhuis vanuit de AWBZ naar de zorgverzekering. De bedoeling is dat zorg die mensen thuis krijgen, beter aansluit op ziekenhuiszorg.

Uitbreiding
Bussemaker maakte al eerder bekend dat er in de hele AWBZ eigen bijdragen van de cliënten komen, ook voor begeleiding. Ze wijst erop dat juist het deel van de AWBZ waarvoor geen eigen bijdragen bestonden, sterk groeit. Uitbreiding van eigen bijdragen moet jaarlijks 80 miljoen euro opleveren.
(Bron: ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.