Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet: Zestig miljoen voor reïntegratie arbeidsongeschikten

Het kabinet trekt in 2008 zestig miljoen euro uit voor de zogenoemde brugbanen. Dat blijkt uit de Rijksbegroting die vandaag is gepresenteerd. Door deze banen kunnen (gedeeltelijk) arbeidsongeschikten na herbeoordeling weer aan het werk. De uitkering voor de volledig arbeidsongeschikten gaat daarentegen omhoog.
Kabinet: Zestig miljoen voor reïntegratie arbeidsongeschikten

Door Arjan van den Haak – De brugbanen zijn onderdeel van het project ‘Iedereen doet mee’, waarmee het kabinet in vier jaar tijd 200.000 mensen extra aan het werk wil krijgen.

Invulling banen
Tienduizend van deze banen moeten worden ingevuld door herbeoordeelden, die door middel van loonsubsidie maximaal een jaar werkervaring en arbeidsroutine kunnen opdoen. Daarna moeten ze uitstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. Nieuw is dat ook uitkeringsinstantie

UWV loonsubsidie aan werkgevers mag toekennen. Normaal gesproken was dit alleen een taak van de gemeenten.

Gevolg
Van de arbeidsongeschikten die worden herbeoordeeld, leidt dit bij één derde tot een verlaging of beëindiging van de uitkering. Ook constateert het kabinet een daling van de instroom van WAO’ers. Hierdoor komt er meer ruimte voor de verhoging van de uitkering van de volledig arbeidsongeschikten.

Inspanning
Ad Poppelaars van de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-raad) zegt: ‘De brugbanen juichen we toe, maar de overheid moet wel zorgen dat alle instanties zich meer inspannen. Uiteraard is zestig miljoen niet genoeg, maar het is een eerste stap. Dit kabinet is al een stuk positiever dan het voorgaande.’

Regulier werk
Daarnaast trekt het kabinet structureel 25 miljoen euro extra uit om werknemers die nu werkzaam zijn onder de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) onder te brengen bij reguliere werkgevers. De regeringscoalitie wil dat mensen met een handicap door bij gewone bedrijven terecht te komen en meer kunnen deelnemen aan de samenleving.

Poppelaars: ‘Ook hiervoor geldt, het is niet genoeg. Er is veel meer mogelijk. Maar laten we die 25 miljoen als eerste positieve stap zien. Als de woorden ook maar worden omgezet in daden zijn wij tevreden. Dat is onze grootste vrees; want waar zijn de concrete voorstellen? Nu is het ook tijd voor oplossingen.’

Werkende Wajongers
Onder de jonggehandicapten met een uitkering moet ook meer gewerkt worden. Het aantal jonggehandicapten neemt per jaar met 12.500 toe, wat de meter eind 2008 op 170.000 stelt. Het kabinet bezint zich nu op maatregelen die de Wajong aanpassen, om te voorkomen dat jongeren die nog kansen hebben op de arbeidsmarkt in een uitkering terecht komen. Voor de re-integratie van Wajongers wordt in 2008 14 miljoen extra uitgetrokken.

Recentelijke cijfers wijzen uit dat 98 procent van de jonggehandicapten volledig arbeidsongeschikt verklaard worden, terwijl 25 procent wel gewoon werkte. Onder de Wet Sociale Zaken, dan wel in regulier dienstverband. Op het gebied van de reïntegratie van Wajongers adviseerde de SER het kabinet in augustus. Op basis van dit advies komen de coalitiepartners nog met een pakket van maatregelen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.