CDA-Kamerlid Mirjam Sterk stelde woensdag bij de behandeling van de begroting Sociale Zaken dat er veel onrust is over een bezuiniging van 120 miljoen euro op het budget om werknemers van de sociale werkplaatsen aan een ‘gewone’ baan te helpen. ‘Daar willen ook wij onze verantwoordelijkheid voor nemen, maar wij vragen ons wel af of deze ook niet via een andere weg bereikt kan worden’, stelde ze.
Ongedaan
PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer en haar SP-collega Sadet Karabulut hebben een amendement ingediend om de bezuiniging van 120 miljoen op de sociale werkplaatsen ongedaan te maken. Maar CDA en SGP wezen erop dat de dekking van het voorstel niet deugt, omdat voor een structureel probleem eenmalig geld wordt vrijgemaakt.
Beschutte werkplek
Sterk vroeg staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) of er niet anders bezuinigd kan worden. Zij denkt dat er geld bespaard kan worden door de instroom in de sociale werkvoorziening (WSW) al te beperken tot mensen die alleen in de beschutte werkplekken aan de slag kunnen. Daarmee zou vooruitgelopen worden op hervormingsplannen van het kabinet voor de onderkant van de arbeidsmarkt.
Uitkering
Het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV wil de bijstand, sociale werkplaatsen en de Wajong (voor mensen met een handicap van jongs af aan) samenvoegen. Het idee is dat zo veel mogelijk mensen in een ‘gewone’ baan aan de slag gaan en minder een beroep doen op uitkeringen en sociale werkplaatsen. Alleen gehandicapten die volledig zijn afgekeurd of enkel aan de slag kunnen in een beschutte omgeving, houden toegang tot aparte regelingen.
Beter belonen
Ook oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SGP zijn voor samenvoeging van de regelingen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, maar dan wel anders. Zo willen PvdA en GroenLinks mensen met een beperking die werken naar vermogen, beter belonen. De SGP wil werkgevers meer financieel stimuleren om mensen met een handicap in dienst te nemen.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>
Bron: ANP/Foto: ANP/Robert Vos