Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer tegen zorgfusie Philadelphia, Evean en Woonzorg

De Tweede Kamer wil dat het kabinet de voorgenomen fusie tussen Stichting Philadelphia Zorg, Evean Groep en Woonzorg Nederland blokkeert. Dit gaat ten koste van de zorg voor de cliënten, vreest de Kamer.
Kamer tegen zorgfusie Philadelphia

De zorginstellingen staan op het punt zich samen te voegen waardoor ze de grootste instelling voor thuiszorg, gehandicaptenzorg en jeugdzorg van Nederland worden. Dit is een doorn in het oog van de Kamer.

Spoeddebat
CDA-Kamerlid Jan de Vries zal drie bewindspersonen donderdag tijdens een spoeddebat oproepen de fusie tegen te houden, zo bevestigde hij een bericht hierover in De Telegraaf. De PvdA en SP steunen de oproep. De Kamer liet zich al eerder negatief uit over de plannen van de instellingen.

Bureaucratie
Samenwerking op het gebied van wonen en zorg is prima, maar een fusie als deze vindt De Vries onnodig en ontoelaatbaar. ‘Dit is niet meer de menselijke maat. Uit onderzoeken blijkt dat zeer grote instellingen niet doelmatiger gaan werken maar dat er wel meer bureaucratie ontstaat.’ Volgens de CDA’er gaat het de instellingen alleen om macht. Het irriteert hem dat de instellingen nu al net doen of ze één zijn terwijl ze nog toestemming moeten krijgen.

Kwaliteit zorg
De Kamer acht de kans groot dat de kwaliteit van de zorg na de fusie vermindert. De Vries vreest daarnaast dat andere zorginstellingen dit voorbeeld zullen volgen. In ieder geval neemt de diversiteit van het zorgaanbod af, waardoor patiënten minder keuzemogelijkheden hebben.

Fusie tegenhouden
Naast minister Ab Klink en staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS zal De Vries vooral minister Ella Vogelaar (WWI) aanspreken. Zij kan de corporatie Woonzorg Nederland, die seniorenhuisvesting regelt, tegenhouden toe te treden.

Espira
De nieuwe mega-instelling zou Espira gaan heten. Espira zou 38.000 medewerkers, 225.000 cliënten, meer dan duizend zorglocaties in 230 gemeenten en een omzet van 1,4 miljard euro krijgen.

Oordeel Nma en NZa
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaf eerder deze week hetzelfde oordeel. De fusie tussen de zorgaanbieders stuitte al op bezwaren van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De keuzevrijheid van de zorgconsument werd volgens de NMa zeer beperkt door de concentratie van wonen en zorg in één organisatie. Het ging vooral om de provincie Groningen en de Zaanstreek.
(Bron: ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.