Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer wil meer zekerheid voor Wajonger

Een meerderheid van de Tweede Kamer is bezorgd over de zwakke positie van jonggehandicapten op de arbeidsmarkt. Regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie vinden dat minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) daar in zijn plannen om de regels voor de Wajong-uitkering vanaf 2010 aan te scherpen, onvoldoende aan doet.
Kamer wil meer zekerheid voor Wajonger

De coalitiegenoten hebben daarom een reeks voorstellen voorbereid om dinsdag in te brengen tijdens een debat in de Kamer met Donner over zijn plannen. De minister wil jongeren met een lichamelijke en/of geestelijke beperking zoveel mogelijk aan een baan helpen. Het liefst 10.000 per jaar.

Garanties
Maar CDA en PvdA vrezen dat door de economische crisis de kansen op werk voor jongeren met een beperking alleen maar kleiner worden. Zij willen garanties over stage- en werkplekken voor deze groep. De ChristenUnie wil weer dat jonggehandicapten langer de zekerheid krijgen om terug te vallen op de Wajong-uitkering bij ontslag.

Afdwingen
Volgens CDA-Kamerlid Eddy van Hijum moeten er in cao’s afspraken komen over banen voor jongeren met een beperking. De overheid moet zorgen voor hulp bij het geschikt maken van functies en de nodige begeleiding. Als werkgevers niet meewerken, moet volgens PvdA’er Hans Spekman desnoods worden afgedwongen dat een bepaald percentage van het werk voor jonggehandicapten per sector wordt vrijgemaakt.

Hoogopgeleid
Volgens Donner worden nu veel jonggehandicapten vrijwel automatisch van hun 18e tot 65 jaar volledig afgekeurd voor werk met een Wajong-uitkering. Als ze werken, is dat vaak in de sociale werkplaats, terwijl er ook hoogopgeleide gehandicapten zijn.

Onvoldoende
Donner wil meer kijken naar wat Wajongers wel kunnen in plaats van alleen naar hun beperkingen en pas vanaf hun 27e definitief keuren. Maar volgens Spekman geeft Donner jonggehandicapten die tussen hun 18e en 27e jaar volledig naar vermogen werken, onvoldoende zekerheid dat ze tenminste minimumloon kunnen verdienen.

Integriteit
Verder willen ChristenUnie en PvdA dat de minister de verplichte medische behandeling in zijn plannen schrapt. ChristenUnie-Kamerlid Cynthia Ortega spreekt van een aantasting van de ‘integriteit van het menselijk lichaam’ als uitkeringsinstituut UWV iemand kan dwingen medicijnen te slikken of een behandeling te ondergaan, omdat dat de kansen op werk zou vergroten.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Evert-Jan Daniels

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.