Zeker nu de zorgkosten stijgen, wil de Kamer dat alles op alles wordt gezet om de zorgfraude grondiger aan te pakken. Volgens schattingen wordt er jaarlijks voor zo’n 7 miljoen euro gefraudeerd in de zorg.
Opsporen
Met PvdA, PVV, CDA en D66 pleit Mulder ervoor om een overzicht naar de patiënt te sturen, om zo sneller fraude op te sporen. Hij wil woensdag van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) horen wanneer die denkt dat dit geregeld kan zijn. Zorgverzekeraars zouden bovendien minder nonchalant moeten omgaan met signalen van patiënten die zeggen dat er iets niet klopt, aldus PvdA, PVV en D66.
Fraudezaken
Net als Mulder wil Hanke Bruins Slot (CDA) de omvang weten van deze ‘wittejassencriminaliteit’. Het CDA mist nu zicht op het aantal fraudezaken dat de zorgverzekeraars aandragen bij het Openbaar Ministerie en cijfers van hoe vaak justitie overgaat tot vervolging.
Beroepsregister
Verder zouden voor fraude of oplichting veroordeelde zorgverleners als het aan de Kamer ligt harder kunnen worden aangepakt. Wie ernstig in de fout is gegaan, willen PVV en VVD uit het beroepsregister laten schrappen. Ook zou de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de zorgverzekeraars niet langer moeten verplichten om met veroordeelde artsen een contract te sluiten, menen Mulder, Reinette Klever (PVV) en Pia Dijkstra (D66). Dijkstra en Klever voelen ervoor om een lijst van zorgverleners die voor grote zaken zijn veroordeeld openbaar te maken.
Effectief
De Kamer debatteert woensdagmiddag met Schippers over zorgfraude. Tot nu toe gaf de minister aan dat zij de patiënt via de zorgverzekeraar zo veel mogelijk inzicht wil geven in de zorgkosten, maar ze wil dat wel zo effectief mogelijk regelen op een manier die het systeem zo min mogelijk belast.