Artsen die zorg bieden aan illegalen moeten de kosten volledig vergoed kunnen krijgen als de persoon in kwestie de rekening niet kan betalen. Dat vindt de meerderheid van de Tweede Kamer, bleek na het debat van woensdag. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil niet meer vergoeden dan 80 procent.
Prikkel
Klink vindt dat aanbieders van zorg die zonder verwijzing toegankelijk is een prikkel moeten hebben om de rekening alsnog bij de illegaal te innen. Ook hebben ze een ondernemersrisico. Mocht de 20 procent die zorgverleners zelf nog moeten innen bij de mensen die illegaal in Nederland verblijven niet reëel zijn, dan wil hij dit percentage aanpassen.
Niet direct toegankelijk
Verder wil de minister dat illegalen niet zomaar bij elke zorgverlener terecht kunnen voor planbare zorg die niet direct toegankelijk is, bijvoorbeeld opname in een verpleeghuis. Hiermee wil Klink voorkomen dat onverzekerden die niet illegaal zijn bij zorgaanbieders aankloppen om een beroep te doen op de regeling voor illegalen. Alleen instellingen die hier goed het oog op houden, komen in aanmerking voor het leveren van zorg aan illegalen.
Spreiding van de zorg
Maar ook daar kan de Tweede Kamer zich niet in vinden. Het zou ten koste gaan van een goede spreiding van de zorg. Klink hield eraan vast dat zorgaanbieders selectief gecontracteerd worden, maar zegde toe nog eens te kijken naar het aantal ambulances en apotheken per regio.