Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) doet onderzoek, adviseert en biedt praktische tips en instrumenten over vraagstukken rond integratie, migratie en diversiteit. Doel van het programma is een fundamentele bijdrage te leveren aan een pluriforme en stabiele samenleving. De onderwerpkeuze bepaalt het platform door eigen kennis en inzicht én door de kennisbehoefte vanuit het werkveld en de samenleving. Ga hier naar de website van KIS >>
Home Kennisplatform Inclusief Samenleven
Kennisplatform Inclusief Samenleven
Artikelen van en over Kennisplatform Inclusief Samenleven
6 tips om discriminatie te verminderen
Wat werkt bij het verminderen van discriminatie? En hoe kun je tegelijkertijd verschillende vormen van discriminatie tegengaan? Om antwoord op deze vragen te geven publiceerde Hanneke Felten, onderzoeker bij (KIS), het onderzoek ‘Meerdere vliegen in een klap’.
Discriminatie op werkvloer is zelden een incident
Een cliënt die niet door jou geholpen wil worden vanwege je huidskleur of hoofddoek. Discriminatie is voor sommige zorgmedewerkers iets dat blijft terugkeren, blijkt uit een verkennend onderzoek van KIS. ‘Zorgorganisaties springen niet altijd in de bres voor hun gedupeerde medewerkers, omdat ze vaak niet weten hoe ze ermee om moeten gaan.’
Met een omweg over seksuele gezondheid praten
Seksualiteit is een groot taboe binnen de Eritrese en Ethiopische gemeenschap. Met alle gevolgen van dien, blijkt uit een verkennend onderzoek van het Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS) en de Stichting Seksueel Welzijn Nederland.
Hoe ga jij om met jongeren die religieus zijn?
Jongeren zoeken naar hun identiteit. Religie en levensbeschouwing zijn daar vaak onderdeel van. Maar professionals vinden het moeilijk om die onderwerpen mee te nemen in de hulp aan jongeren. KIS onderzocht hoe dat komt.
Ongewenste polarisatie in de wijk? Dit kun jij eraan doen
Wij tegen zij: sociaal werkers komen in hun werk soms situaties tegen waarbij groepen mensen lijnrecht tegenover elkaar staan. Hoe kun je daar het beste mee omgaan? Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) deelt wetenschappelijk onderbouwde handvatten in haar nieuwste rapport.
E-learning polarisatie: wat speelt er eigenlijk in de wijk?
Als er nieuwe groepen mensen in de wijk komen wonen, dan kan het samen leven in de buurt ongemakkelijk worden omdat er bijvoorbeeld spanningen ontstaan. Dat is het moment dat je als professional aan het werk gaat met het tegengaan van polarisatie. Hoe voorkom je dat groepen tegenover elkaar komen te staan en er geen gesprek meer mogelijk is?
Dubbele seksuele moraal zit in de opvoeding
Turks- en Marokkaans-Nederlandse meiden zijn kwetsbaar en chantabel als het gaat om seksualiteit. Ze worden opgevoed om zich netjes te gedragen en als maagd het huwelijk in te gaan. Bij jongens wordt dit doel door de vingers gezien. Opvoeding speelt een cruciale rol in de seksuele moraal van jongens en meisjes met een islamitische achtergrond.
Marokkaanse meiden zoeken vergeving bij God om sexting
Shame sexting komt meer voor bij Marokkaanse meiden dan bij meisjes van Nederlandse komaf. Movisie-onderzoeker Hanan Nhass interviewde Marokkaanse moeders en dochters over hoe om te gaan met deze vorm van uitwassen van social media. ‘Meiden met een islamitische achtergrond komen in gewetensnood als slachtoffer van shame sexting.’
Polarisatie moet je in de kiem smoren
‘Bij polarisatie is het zaak om er zo vroeg mogelijk bij te zijn’, aldus Maaike van Kapel. ‘Zijn er eenmaal conflicten, dan ben je te laat.’ KIS zette de do’s en dont’s bij het aanpakken van polarisatie op een rij. ‘Het doel is meer ruimte voor grijstinten.’
Oerwoudgeluiden: een grapje of ver over de schreef?
Stel, je bent jongerenwerker en je begeleidt een dansworkshop in het jeugdhonk. Een groep jongens is erbij, maar ze willen niet meedansen. Dansen en muziek zijn haram. Van hun geloof mogen ze niet meedoen, zeggen ze. Hoe reageer je? Menen ze het of zitten ze met je te sollen? Doe je het af als flauwekul of respecteer je hun geloofsovertuiging?