Door Martin Zuithof – Het Amsterdamse programma is een uitwerking van het plan van
aanpak Maatschappelijke Opvang dat het rijk en de vier grote steden in februari 2006 hebben opgesteld. Uitgangspunt is een persoonsgerichte aanpak op meerdere leefgebieden, zoals huisvesting, schulden, verslaving en psycho-sociale problemen. De investering bedraagt zo’n 54 miljoen.
Het Amsterdamse plan bestaat uit vier programma’s waarmee wethouder Vos een sluitende ketenaanpak introduceert. De doelen zijn het voorkómen van dakloosheid, een wijkgerichte verslavings- en geestelijke gezondheidszorg en een nieuwe aanpak om daklozen in de zorg te krijgen en te houden. Bovendien behelst het plan een forse uitbreiding van een samenhangend pakket aan voorzieningen.
Centraal meldpunt
Zo komt er in 2007 een centraal aanmeldpunt voor mensen die opvang zoeken. Hier aangekoppeld wordt een stedelijke wachtlijst waardoor er beter zicht ontstaat op het aantal nodige plaatsen. Daarnaast wordt een instroomhuis opgezet, dat onderdak biedt aan veertig daklozen voor maximaal een maand. Hulpverleners van diverse instellingen spreken hier deze cliënten en stellen samen een zorgplan op.
Nieuw gesloten psychiatrisch ziekenhuis
Onderdeel van de nieuwe opvangketen wordt ook een nieuw gesloten psychiatrisch ziekenhuis met 120 plaatsen voor verslaafde veelplegers uit Amsterdam en Rotterdam in het Drentse Beilen. Deze voorziening wordt onderdeel van GGZ Drenthe en biedt voor deze zware doelgroep een behandelprogramma voor twee jaar. Aanvankelijk was dit ziekenhuis gepland in het Drentse Hooghalen.
Opvang prostituees
Wethouder Vos stelt ook twee miljoen euro beschikbaar voor de opvang van 8000 Amsterdamse prostituees. Er komt een nieuw Hulp Advies en Gezondheidscentrum op de Wallen en het aantal veldwerkers wordt uitgebreid.