De bewindsvrouw reageerde op de rapportage ‘Sport: een leven lang’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Dat bekeek samen met het W.J.H. Mulier Instituut, centrum voor sociaal-wetenschappelijk sportonderzoek, hoe het zit met de betrokkenheid bij sport in de verschillende levensfases. Conclusie is dat vooral jongeren lid zijn van een sportclub. Maar ook dat er in de vergrijzende samenleving meer oog moet zijn voor de wensen van sportende volwassenen en senioren.
Veilig
Ouderen letten bijvoorbeeld op de centjes, hechten aan vriendelijk personeel en advies en willen zich veilig voelen als ze sporten. Bovendien sporten ze graag alleen, niet in vaste groepen, op een moment dat het hen uitkomt en hoeven ze niet zo nodig te presteren.
Puberteit
Volwassenen tussen 45 en 65 jaar en ouderen zijn de afgelopen tijd veel meer gaan sporten. Ook veel jongeren sporten, maar desondanks bewegen die te weinig. Minder dan de helft van de jeugd sport elke dag minstens een uur of beweegt drie dagen per week twintig minuten intensief. Vanaf het twaalfde jaar, bij het begin van de puberteit, komt daar nog meer de klad in.
Eigen omgeving
Schippers wil belemmeringen voor kinderen en ouderen proberen weg te nemen en bevorderen dat deze groepen in de eigen omgeving kunnen sporten en bewegen. Dat zou voorkomen dat zij hun weg moeten vinden naar afgelegen sportaccommodaties. De komende decennia zal ten westen van de lijn Rotterdam-Groningen overigens een tekort aan sportaccommodaties ontstaan. Aan de andere kant van diezelfde lijn wordt juist leegstand voorzien, wellicht uitgezonderd de grotere steden.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neemhier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/foto: Nils van Houts, ANP