Broeren onderzocht onder meer het ontwikkelingsverloop van angstsymptomen bij kinderen. Ook keek ze naar de rol van de (sociaal)cognitieve ontwikkeling en kwetsbaarheidsfactoren. Angststoornissen kunnen namelijk het risico vergroten op het ontwikkelen van andere psychiatrische stoornissen, zoals depressie.
Preventie
Ook bestudeerde zij een aantal oudervragenlijsten. Daarbij keek Broeren naar de geschiktheid ervan om angst en kwetsbaarheidsfactoren te meten. Dit is vooral belangrijk omdat bij het vroeg identificeren van kinderen met een hoog risico op angstproblemen op tijd preventie en behandeling kunnen worden ingezet.
Piekeren
Ook factoren als temperament, piekeren en voorbeeldgedrag van leeftijdgenootjes spelen een rol bij het ontstaan van angst. Er zijn zowel beschermende als kwetsbaarheidsfactoren voor het ontstaan van angst. Die beïnvloeden ook elkaar en het cognitieve ontwikkelingsniveau van een kind. Uiteindelijk bepaalt het samenspel hoe ernstig de angsten van kinderen op een bepaald moment zijn.
S.M.I. Broeren, Anxiety in Non-Clinical Children. Suzanne Broeren promoveert vrijdag 14 januari aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: Erasmus Universiteit Rotterdam, foto: stock.xchng