Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kijktip: Verloren jongeren, wanneer het systeem je tegenwerkt

In de EO-docuserie Verloren jongeren volgen Sahar Meradji en Floor van der Kemp vier verdwaalde jongeren. In hun tienerjaren vielen zij onder de jeugdzorg, maar na hun achttiende verjaardag wordt van hen verwacht dat ze op eigen benen kunnen staan.
Xaron wordt gevolgd in de documentaire Verloren Jongeren. Foto: EO

Bij het zien van aflevering één besef ik direct weer hoeveel pech je als mens kunt hebben met hoe en waar je opgroeit. Huiselijk geweld, uithuisplaatsingen, ouders die je aan drugs helpen als je pas 13 jaar bent, verwaarlozing en scheidingen. Al vroeg in het leven krijgen de vier hoofdpersonen – Xaron, Sven, Lars en Andy – met één of meerdere van deze dingen te maken. Instanties en hulpverleners zijn nauw betrokken bij de kinderen. Totdat ze achttien zijn. Bij wet volwassen. De gemeente stopt de geldstromen en de jongeren staan er alleen voor.

De draad oppakken?

Onmacht, want wat nu? We weten inmiddels dat er nog veel winst te behalen valt op het gebied van jeugdzorg in ons land. Jongeren die in instellingen hebben gezeten, kampen later vaak met achterstanden en problemen, zoals het moeilijk vinden van werk. Veel van deze jongeren worstelen met gedragsproblemen, verslaving of psychische problemen. Kunnen we van deze jongeren verwachten dat ze de draad weer oppakken?

In dit artikel vertelt Mariëlle Dekker, directeur van Augeo, over haar ervaring met de veiligheid binnen jeugdzorginstellingen.

Hoe nu verder?

Wat opvalt in de documentaire is dat de jongeren zichzelf verantwoordelijk stellen voor de problemen waar zij tegenaan lopen. Foto: EO

In de eerste aflevering wordt pijnlijk duidelijk dat dit hoog gegrepen is. Hoe kun je zelfstandig zijn, als je nooit geleerd hebt hoe? De overgang tussen hulp en houvast naar volledige zelfstandigheid is te groot. Dat niet alleen: de jongeren hebben geen plek om naartoe te gaan. Ze slapen op straat of in de crisisopvang. De tranen stromen over de wangen van Xaron als hij vertelt: ‘Het liefst ga ik gewoon naar huis. Thuis. Bij mijn ouders. Maar ik heb te veel kapotgemaakt om nog terug te gaan.’

Hij verblijft in een crisisopvang van het Leger des Heils. Een plek waar hij over drie maanden moet vertrekken. ‘Ik heb een aanvraag voor WMO gedaan, zodat ik begeleid kan wonen’, vertelt hij, ‘maar deze is afgewezen omdat mijn verslavingstherapeut me heeft geholpen met de aanvraag, en niet het Leger des Heils.’

Wanneer het systeem je tegenwerkt

Het doet pijn om te zien hoe deze jongeren door het systeem worden tegengewerkt. Na een vaak traumatische jeugd waarin deze jongeren soms aan hun lot worden overgelaten, staan zij er opnieuw alleen voor. Als maatschappelijk werkers zijn we onderdeel van dit systeem. En hoe hard je je als professional ook inzet om zo goed mogelijke hulp te verlenen, je loopt tegen muren op. Aanvragen die worden afgewezen, cliënten die tussen wal en schip vallen of zodanig complexe problematiek ervaren dat iedere instantie zijn handen er vanaf trekt. Soms moet je als maatschappelijk werker een beetje buiten de kaders denken om het verschil te kunnen maken, juist voor jongeren in kwetsbare posities.

Weten hoe je als maatschappelijk werker om kunt gaan met complexe situaties en ethische kwesties? Jolanda Winters vertelt in dit artikel hoe om te gaan met lastige situaties waarin je moet kiezen tussen wat de regels zeggen en wat goed voelt voor de mens tegenover je.

Opvallend is dat de jongeren zichzelf verantwoordelijk stellen voor deze problemen. ‘Ik ben het probleem’, vertelt Andy nadat hij een boekje opendoet over zijn vader die hem als 13-jarige drugs gaf. Hardop vraag ik me af of deze jongeren echt, zoals ze zelf aangeven, geheel verantwoordelijk zijn voor hun situatie, of dat ze vooral een heel oneerlijke start hebben gehad. En vooral: wat hebben deze jongeren wél nodig om de weg terug te vinden?

Weten hoe het deze jongeren verder vergaat? Kijk de vierdelige documentaire-serie nu op NPO Start.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.