Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kijktip voor jou | Tieners tegen Kwalen

Wat gebeurt er als je acht ouderen en acht tieners intensief met elkaar laat optrekken? Het sociaal experiment Tieners tegen Kwalen, een nieuw televisieprogramma dat elke woensdagavond te is zien op NPO 1, laat dat zien. Pubers en ouderen spraken, soms na enig aarzelen, al snel open over hun zorgen en onzekerheden.
Tieners tegen kwalen
Ab en Maiza doen mee met 'Tieners tegen Kwalen'. Foto: Elvin Boer/MAX

Anderhalf jaar geleden sprak ik als redacteur van Zorg+Welzijn met Jolanda Lindenberg. Zij doet onderzoek naar het verbeteren van de kwaliteit van leven van oudere mensen. Ik interviewde haar over ageism, stereotyperingen op basis van leeftijd. Ik moest aan dat gesprek denken toen ik ‘Tieners tegen kwalen’ bekeek, want in het programma kwamen meer dan genoeg vooroordelen van tieners over ouderen en vice versa voorbij. 

Sociale interactie

Toch is dat zeker niet waar het in dit televisieprogramma om draait. Tieners tegen kwalen laat juist zien dat leeftijd slechts een getal is. Eenzaamheid speelt zowel bij jongeren als ouderen. Malika (15) vertelde in de eerste aflevering dat ze haar koptelefoon zo vaak mogelijk opzet om zich in haar eigen wereldje terug te kunnen trekken. Ze worstelde met sociale interactie en veronderstelde: als je ouder wordt, stop je dan met denken wat anderen van je vinden? Luuk, die tijdelijk uit huis geplaatst was, deelde ook zijn verhaal en blikte kort terug op die tijd: ‘Het voelde alsof ik niemand had.’

Ouderen deelden min of meer dezelfde ervaringen. Truus ziet zelfs op tegen de dagen: ‘Wat moet ik nu weer de hele dag doen?’, vraagt ze zich af. En Ab van 91 krijgt genoeg hulp in het verpleeghuis, maar toch voelt hij zich ook niet gezien: ‘Tot een diepgaand gesprek kom je niet.’

Tieners tegen Kwalen.
Deelnemers aan het tv-programma Tieners tegen Kwalen. Foto: Elvin Boer/MAX

Open over onzekerheden

Juist verbonden zijn met anderen, gezien en gehoord worden; daar draait het om in ‘Tieners tegen kwalen’. Door allerlei opdrachten uit te voeren, leren de acht tieners en acht ouderen elkaars werelden kennen. Dat bleek in de eerste aflevering al heel waardevol: de pubers en ouderen spraken, soms na enig aarzelen, al snel open over hun zorgen en onzekerheden. Voor sociaal werkers kan dit televisieprogramma meer dan inspirerend zijn: het laat zien dat oprecht contact tussen de verschillende generaties mooie dingen teweeg kan brengen. 

Veerkracht

Ik kom tot slot nog één keer terug op dat artikel over ageism. Jolanda Lindenberg sprak daarin namelijk óók over het belang van de verbinding tussen jong en oud. Zij wees erop dat ouderen juist veel levenservaring hebben en met tegenslagen hebben leren omgaan, terwijl jongeren juist moeite hebben om met uitdagingen in hun leven om te gaan. ‘Ouderen hebben veerkracht en relativeringsvermogen opgebouwd, waarmee ze jongere generaties kunnen helpen. Weten sociaal werkers die verbinding te leggen, dan zou dat beide groepen helpen, want de gemiddelde oudere vindt het heel fijn als ze van betekenis kunnen zijn voor een ander’, legde Lindenberg uit.

Welke sociaal werker pakt de handschoen op in zijn/haar wijk en brengt met nieuwe initiatieven verbinding tussen jong en oud tot stand? Wij van Zorg+Welzijn komen in dat geval graag langs voor het maken van een mooie reportage. Mail ons gerust op redactie@zorgwelzijn.nl. 

‘Tieners tegen kwalen’ is deze weken elke woensdagavond vanaf 21.20 uur te zien bij omroep MAX op NPO 1. Via NPOstart kun je de afleveringen ook bekijken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.