Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kijktip voor jou | De Chemische Generatie

Cocaïne, ketamine, mdma, 3-mmc, wiet en kratom. In de documentaire ‘De Chemische Generatie’ wordt de verontrustende toename van drugsgebruik onder jongeren tijdens en na de coronacrisis aan de kaak gesteld. Jongeren die vier jaar geleden nog op weg leken naar een gezonde toekomst balanceren nu op de grens van verslaving.
Drugs
Foto Pixabay

Waar gaat het over?

In de documentaire ‘PowNed of View: De Chemische Generatie‘ neemt journalist Sahar Meradji kijkers mee in de onvoorspelbare levens van drie jongeren voor wie drugsgebruik normaal is geworden. Hoe functioneer je doordeweeks als je iedere week van donderdag tot en met zondag doorhaalt? Hebben deze jongeren zichzelf onder controle? Hoe kijken ze naar zichzelf?

In de documentaire wordt ook een directe link gelegd met de impact van de coronatijd. Voor corona waren dit jongeren die een gezonde toekomst voor de boeg leken te hebben. Maar door verveling, eenzaamheid en stress zijn ze steeds meer verdovende middelen gaan gebruiken. Terwijl de meeste Nederlanders na de pandemie terugkeerden naar een normaler leven, worstelen veel van deze jongeren nu nog steeds met de terugkeer naar school, studie of werk. Hoe die worsteling er daadwerkelijk uitziet, komt naar voren in De Chemische Generatie.

Of het nu gaat om een verslaving aan drugs, alcohol, of gokken en overmatig gebruik van digitale media: begrijpen hoe verslaving zich ontwikkelt is van cruciaal belang voor goede hulpverlening. Daarom zijn we het dossier ‘Verslaving begrijpen en bespreken’ gestart, waarin we de kennis van experts, sociaal werkers en ervaringsdeskundigen over verslaving voor je hebben gebundeld.

Waarom is dit interessant voor sociaal werkers?

Voor sociaal werkers is deze documentaire zeker een aanrader. Er wordt open en bloot gesproken over drugsgebruik en welke beweegredenen jongeren hebben om te gebruiken. Daarmee geeft het een indringend inkijkje in de rauwe werkelijkheid van jongeren, een wereld die voor velen tot nu toe onzichtbaar is gebleven. 

De docu laat eveneens zien dat drugsgebruik onder jongvolwassenen genormaliseerd is en hoe makkelijk het verkrijgbaar is. Uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 26.000 leden van het Opiniepanel bleek dat vorig jaar al: 44 procent van de jongeren (18 tot 34 jaar) gaf aan dat het in hun vriendenkring geaccepteerd is om af en toe harddrugs te gebruiken.

‘Samenleving is hard’

Documentairemaker Sahar Meradji laat in haar werk altijd de menselijke kant naar voren komen. ‘Wie onder druk staat, gaat anders denken, andere keuzes maken. Maar dat maakt hen niet anders dan andere mensen’, benadrukte Meradji eind vorig jaar in een interview met Trouw. Meradji maakte eerder al series als Verdoofd, Ik Woke van Jou en Seksengelen. ‘Als je nergens bijhoort, is de samenleving hard.’ 

‘De Chemische Generatie’ kijk je terug via NPO Start.

Stoppen met een verslaving lukt alleen als je het écht zelf wilt. Belangrijk is dus om de motivatie naar boven te halen. De techniek motiverende gespreksvoering kan dan helpen. Gijs van Houwelingen legt de ultieme basis ervan aan je uit in deze video. Kijk snel verder. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.