De Tweede kamer praat woensdag over de invoering van de Jeugdwet. Negen organisaties voor psychische zorg, waaronder de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, GGZ Nederland en het Nederlands Instituut van Psychologen, luiden daarom de noodklok met behulp van een advertentie in de Volkskrant en Trouw. Zij willen dat de politiek en de gemeenten garanderen dat kinderen als Thijs hun eigen hulpverlener kunnen houden, dat de zorg dichtbij huis en op maat wordt aangeboden en dat daar genoeg geld voor is.
Opgroeiproblemen
Het gaat volgens de organisaties om 300.000 kinderen met een psychische aandoening, een handicap of met opvoed- en opgroeiproblemen die afhankelijk worden van hoe de gemeente de zorg voor hen regelt. De organisaties denken dat de gemeenten nog niet klaar zijn voor deze ingewikkelde zorg. Dat blijkt volgens hen uit signalen van professionals die grote problemen ervaren bij het opnieuw inrichten van de zorg, en van ouders die nog altijd niet weten of hun kind over drie maanden de zorg krijgt die zij nodig hebben.
Drie kwart van de jeugdzorgorganisaties heeft nog steeds geen afspraken met gemeenten over voortzetting van de zorg voor kinderen na 1 januari 2015. De transitiecommissie Stelselherziening Jeugd luidt de noodklok: ‘In de komende weken moet er topoverleg zijn over oplossingen voor de jeugdzorg.’ Lees hier meer >>
Ongelijkheid
Eerder dit jaar vroegen de organisaties ook middels een advertentie om aandacht voor de rechtspositie van kinderen die gebruik maken van psychische zorg. ‘De woonplaats bepaalt of, waar en hoe een kind zorg krijgt. Omdat kinderen met een psychische aandoening voor zorg afhankelijk worden van beleid en budgetten van gemeenten, ontstaat voor hen een ongelijke toegang tot medische zorg in vergelijking tot kinderen met een lichamelijke aandoening; een discriminerende en zeer stigmatiserende situatie’, aldus de organisaties.
Vanaf 2015 wordt de zorg voor jeugd helemaal ondergebracht bij de gemeente in de nieuwe Jeugdwet. Gemeenten zijn dan verantwoordelijk voor de preventie, ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en opvoedingsproblemen, psychische problemen en stoornissen. Lees hier meer over de Jeugdwet >>