Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderen sneller geholpen door Kinderbescherming

Kinderen worden sneller geholpen door de Raad voor de Kinderbescherming dankzij een efficiëntere werkwijze via 'Anders Werken'. Na een succesvol experiment wordt het werkproces van ‘Anders Werken’ binnenkort landelijk ingevoerd. De Raad voor de Kinderbescherming streeft ernaar binnen twee jaar 75% van de zaken af te handelen binnen een termijn van 42 dagen.
Kinderen sneller geholpen door Kinderbescherming

Door Nienke Schild – ‘De methode ‘Anders Werken’ betekent in essentie de verspilde tijd uit het proces halen’, zegt Dennis Cohen, communicatieadviseur van het experiment. ‘We wachten bijvoorbeeld niet meer tot alle deskundigen een gaatje in hun agenda hebben, maar hebben beschikbaarheidsdiensten. We halen zoveel mogelijk wachttijd eruit.’

Kortere doorlooptijd
‘De afgelopen jaren zijn het aantal zaken bij de Kinderbescherming enorm toegenomen. Zo ontstond de behoefte om het werkproces te herinrichten’, legt Cohen uit. Doel van het project is een kortere doorlooptijd voor kinderen. ‘Zaken zijn nu binnen 4 á 5 weken afgehandeld, in plaats van drie maanden. De doorloop van casussen per medewerker ligt wel lager. Het betekent ook niet dat nu ineens binnen een half jaar alle wachtlijsten zijn verdwenen. Als bijeffect hopen we ook meer kinderen te kunnen helpen, waardoor de wachtlijst afneemt.’

AfspraakIn januari maakte Rouvoet, minister van Jeugd en Gezin, met de provincies de afspraak dat de doorlooptijd tussen melding en rechter maximaal twee maanden mag zijn. Hiermee wordt de periode bedoeld tussen het moment dat Bureau Jeugdzorg constateert dat kinderbescherming nodig is en de uitspraak van de kinderrechter. Driekwart van de casussen dienen in 2010 te voldoen aan deze termijn.

Lean-principe
Het experiment ‘Anders Werken’ wordt nu uitgevoerd op de locaties in Lelystad, Groningen en Haarlem. De verkorte wachttijd geldt in Lelystad en Groningen. In Haarlem heeft de nieuwe werkwijze nog niet zijn vruchten afgeworpen. Het nieuwe werkproces is gebaseerd op het Lean-principe. Het Lean-principe komt uit de auto-industrie en komt er op neer dat alle onderdelen in het productieproces maximaal aan het eindproduct bijdragen en minimale verspilling veroorzaken.

Landelijk
Vanaf 1 mei voert de Raad voor de Kinderbescherming de efficiëntere werkwijze landelijk in. ‘Het is een langlopend proces, dus we trekken er een jaar voor uit’, aldus Cohen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.