Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Kinderombudsman: ‘Aanpak kindermishandeling faalt’

De maatregelen die de overheid de afgelopen jaren heeft genomen om kindermishandeling tegen te gaan, hebben geen effect gehad. Kindermishandeling komt niet minder voor. Het aantal gevallen zal zelfs stijgen, zo is de verwachting. Dat schrijft Kinderombudsman Marc Dullaert in een brief die hij woensdag heeft aangeboden aan de Tweede Kamer.
Kinderombudsman: 'Aanpak kindermishandeling faalt'

Volgens hem zit in elke klas een kind dat wordt mishandeld. Onderzoek wijst uit dat er per jaar 118.000 gevallen van kindermishandeling worden gemeld. Het gaat daarbij om ernstige gevallen waarbij bijvoorbeeld onderwijzers of leraren ‘stevig onderbouwde’ zorgen hebben. Bij ongeveer 80.000 mishandelde kinderen is schade in de ontwikkeling van de kinderen waarneembaar, stelt de Kinderombudsman. Zo kunnen de kinderen leerstoornissen hebben of achterstanden in hun ontwikkeling die in verband lijken te staan met hun onveilige leefsituatie.

Steunpunten
De ombudsman betwijfelt of steunpunten voor huiselijk geweld en kindermishandeling genoeg capaciteit hebben om meldingen af te handelen. Hij zegt van artsen gehoord te hebben dat er vaak niets gedaan wordt met hun melding van kindermishandeling. Daarbij doen gemeenten volgens hem te weinig aan het signaleren en aanpakken van het probleem. De landelijke overheid wil de jeugdzorg reorganiseren. De ombudsman zegt te vrezen dat die ingreep leidt tot nog meer bureaucratie. Hij pleit juist voor minder organisaties voor jeugdzorg die meer kwaliteit leveren.

Psychiatrische problemen
De overheid moet volgens hem meer zoeken naar kindermishandeling in gezinnen waar extra risico bestaat. Bijvoorbeeld als ouders psychiatrische problemen hebben, als kinderen gehandicapt zijn of gezinnen in asielzoekerscentra wonen. De aanbevelingen van de ombudsman zijn gebaseerd op overleg met en groot aantal organisaties voor kinderrechten.

Bron: ANP/ANP-Photo

3 REACTIES

  1. Wil je svp tekenen voor waarheidsvinding in de jeugdzorg?
    De gevolgen van de grove leugens? van deze “hulp”verleners kunnen dan teruggelegd worden bij de daders
    http://waarheidenfamilierecht.petitie­s.nl
    Deze mensen zijn niet be-edigd, zij kunnen dus de grofste leugens tot in de rechtzaal toe? vertellen, zij misleiden daarmee de rechterlijke macht. Zij misbruiken hun eigen macht en positie en gooien nog meer olie op het vuur. Alvast bedankt.

  2. Lees alle reacties
  3. Helaas door persoonlijke ervaring kan ik U zeggen ,dat in gegoede families voor de buitenwereld onzichtbare kindermishandeling voorkomt .De dader, de manipulator , is uitermate zorgvuldig wat hij/zij aan de buitenwereld laat zien ,en zijn/haar daden pas laat gelden als niemand van buitenaf aanwezig is . Naar buiten toe altijd het sociaal aanvaarde gedrag . Het enige waar je het aan zou kunnen zien is het gedragvan het knd zelf , die automatisch van de ouders houdt en alles probeert met de mantel der liefde te bedekken . Zich afzonderen, drugsgebruik , alcoholverslaving , gokverslaving , sletterig gedrag , stelen ,concentratieproblemen, depressies etc kunnen een aanwijzing zijn en niet alleen de sociale status en psychiatrisch verleden zijn aanwijzingen . Hoe foutlozer de ouders naar de buitenwereld lijken ,hoe leuker ze zijn in gezelschap , er is altijd een keerzijde , die men zorgvuldig verborgen houdt.

  4. Jammer. Ik heb het even aangekeken maar de kinderombudsman zet de relaties tussen ouders en hulpverlening weer verder op scherp. Als je kind wat mankeert heb je het als ouder gedaan. Hulpvragen is komen vragen om veroordeling en repressie. Want hulp is er niet. En helpt dat nou? Nee dus, maar daar worden geen consequenties uit getrokken. Gewoon weer meer van hetzelfde. Praat eens met een ouder in de hulpverlening. Maar ja, het is veiliger om met de massa mee te huilen, o, o, die ouders. Maar of een kind daar wat aan heeft. Wat een kortzichtigheid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.