Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderrechten in Nederland worden niet beter

Het aantal kinderen in vreemdelingenbewaring is in 2008 gestegen in Nederland. Verder zijn er meer kinderen slachtoffer van seksuele uitbuiting, zijn de wachtlijsten in de jeugdzorg nog steeds lang en zitten er veel jongeren in de cel.
Kinderrechten in Nederland worden niet beter

Dat blijkt uit het Jaarbericht Kinderrechten 2009 van Defence for Children, ECPAT en UNICEF Nederland. Jaarlijks meten de organisaties de vooruitgang in het Nederlandse jeugdbeleid. Op vier van de vijf onderzochte thema’s – uitbuiting, jeugdzorg, jeugdstrafrecht en vreemdelingenrecht – is niet of nauwelijks vooruitgang geboekt.

Jeugdbeleid
Het Jaarbericht wordt voor het tweede achtereenvolgende jaar uitgebracht. Het meet de praktische uitvoering van het VN-Kinderrechtenverdrag in Nederland en beoordeelt in hoeverre er vooruitgang is geboekt in het Nederlandse jeugdbeleid. Door de overheid, en met name door minister Rouvoet, wordt hard gewerkt aan verbetering van het jeugdbeleid, maar uit dit Jaarbericht blijkt dat de resultaten nog niet voldoende zijn.

Bewustwording
Op het thema kindermishandeling boekte de overheid wel vooruitgang door de bewustwordingscampagne die beoogt dat iedereen die iets merkt van kindermishandeling ook weet dat dit gemeld moet worden.

Bescherming
Ondanks een lichte vooruitgang op het gebied van jeugdzorg staan er nog altijd ruim 5500 kinderen op een wachtlijst. Er worden ook nu nog te veel kinderen opgesloten: ruim 850 kinderen die bescherming (gesloten jeugdzorg) nodig hebben, zaten in een jeugdgevangenis. Vrijheidsbeneming van kinderen mag slechts als uiterste maatregel worden toegepast en voor de kortst mogelijke duur. In 2008 verbleven ruim 3000 kinderen in een justitiële jeugdinrichting op strafrechtelijke titel. De meerderheid daarvan zat in voorarrest.

Alleenstaand
Ook voor vreemdelingenkinderen schort er nog veel aan: 2830 kinderen konden het afgelopen jaar niet samen met hun ouders in Nederland wonen. De kinderen mochten niet naar hun ouders in Nederland komen of de ouders mochten niet naar de kinderen in Nederland. Ook het aantal alleenstaande minderjarige vreemdelingen in vreemdelingenbewaring steeg met 7%, ondanks alle protesten hiertegen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: Defence for Children

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.