Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer drie op de tweeduizend mannen en tien op de tweeduizend vrouwen voor het zestiende jaar te maken hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Deze term wordt gebruikt voor gedrag dat seksueel van aard is en de normen of grenzen van het slachtoffer overschrijdt. Dit is dus breder dan seksueel misbruik. De daders van zijn vaker buurtgenoten dan bekenden uit het vrijwilligerswerk.
Preventief beleid
Onderzoekers geven ook aan dat nog niet alle vrijwilligersorganisaties preventief beleid, een meldpunt en een klachtenregeling hebben ingevoerd. Een meerderheid van de organisatie heeft wel een protocol met stappen die ondernomen moeten worden bij een incident. Zowel landelijke koepels als lokale coördinatoren krijgen weinig meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag tegenover minderjarigen.
Communicatie
Ouders en vrijwilligers zijn vaak niet goed op de hoogte van het beleid. Zij hebben vaak ook beperkte behoefte aan communicatie over dit onderwerp. Veel ouders en vrijwilligers kunnen zich namelijk moeilijk voorstellen dat het grensoverschrijdende gedrag plaats vindt binnen de eigen organisatie.
Maatregelen
Met verschillende maatregelen kan grensoverschrijdend gedrag worden voorkomen. Bijvoorbeeld door het opstellen en verspreiden van een gedragscode, het bevorderen van een open cultuur en ouders betrekken bij de organisatie. Daarnaast moeten organisaties laten zien dat zij seksueel grensoverschrijdend gedrag niet accepteren.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: NJI Foto:ANP/ Robert Vos