Volgens de nieuwe, strengere regels moeten bijstandsgerechtigden straks iets terugdoen voor de uitkering die ze krijgen. Maar ze mogen daarbij zelf een voorkeur aangeven, onderstreepte Klijnsma. Mantelzorg hoort daar wat haar betreft zonder meer bij. De bewindsvrouw nodigde de Kamer min of meer uit een motie in te dienen om het mantelzorg-aspect nog eens duidelijk te maken. Volgens Klijnsma kan mantelzorg ook nu al op basis van het wetsvoorstel.
Gemeenten en belangenorganisaties hebben scherpe kritiek geuit op de voorstellen van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken. Lees meer >>
Bijstandswet
Een groot deel van de Kamer vindt de nieuwe bijstandsregels van staatssecretaris Klijnsma op onderdelen te ver gaan. De bewindsvrouw zei dat ze met de nieuwe Bijstandswet helder in de wet wil vastleggen wat de rechten en plichten van bijstandsgerechtigden zijn, zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Ze benadrukte in het Kamerdebat dat ook in de toekomst sprake blijft van ruimte voor de gemeenten bij de uitvoering.
Mensen in de bijstand korten op hun uitkering wanneer ze ‘onaangepast gedrag’ vertonen, een tegenprestatie verplichten en meer van dit soort overheidsprikkels om mensen met een uitkering aan het werk te krijgen, maakt de situatie alleen maar erger. Dat zegt Eldar Shafir, psycholoog aan de prestigieuze Universiteit van Princeton. Lees hier meer >>
Voorschot
Klijnsma probeert ook de zorgen bij de Kamer weg te nemen over de zogeheten zoekperiode. Iemand krijgt voortaan pas bijstand wanneer hij vier weken naar werk heeft gezocht, staat in de nieuwe wet. Volgens de staatssecretaris betekent dat niet dat bijstandsgerechtigden aan hun lot worden overgelaten. Als de aanvrager van een uitkering geen geld meer heeft om van te leven, kan de gemeente meteen een voorschot verstrekken. Klijnsma betoogde dit enkele weken geleden ook al in reactie op een motie van PvdA en ChristenUnie, maar de ongerustheid bij de Kamer blijkt nog niet verdwenen.