Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Klink grijpt in bij tarieven ggz

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) grijpt in bij de geestelijke gezondheidszorg. De tarieven gaan in 2010 met 3,5 procent omlaag. Dat levert een besparing van 119 miljoen euro op. Klink heeft dat dinsdag geschreven aan de Tweede Kamer.
Klink grijpt in bij tarieven ggz

De minister moet ingrijpen omdat de kosten voor behandelingen in de geestelijke gezondheidszorg 200 miljoen hoger uitvallen dan was voorzien. Hij schrijft dat hij beseft dat dit voor de sector een stevige opgave betekent.

Moeizaam
De vakbond Abvakabo FNV vindt de bezuiniging van 3,5 procent van het totale budget onbegrijpelijk. ‘Dit nieuws staat naast de berichten dat de wachtlijsten voor de jeugd-ggz oplopen. Daarnaast verlopen de cao-onderhandelingen voor de ggz uiterst moeizaam. Wie gaat de tekorten opvangen?’, aldus Elise Merlijn, Bestuurder Zorg.

Miljoenen halen
De wachtlijsten stegen vorig jaar met 1900 wachtenden (7 procent). Daardoor wachtten er vorig jaar 30.000 jongeren op hulp. De gemiddelde wachttijd steeg daarmee van achttien naar twintig weken. Merlijn: ‘Van werknemers wordt verwacht dat zij flexibel zijn en meer onregelmatige uren gaan draaien. En Minister Klink denkt dat er nog wel wat miljoenen te halen zijn. Ik vraag me dringend af wie er straks nog in de ggz wil werken.’

Efficiënter
Marleen Barth, voorzitter van ggz Nederland, vreest dat de bezuinigingen leidt tot langer wachtlijsten in de jeugd-ggz. Maar ze is wel goed te spreken over de cijfers over 2008. ‘Tot 2007 was er sprake van een forse stijging van de wachtlijsten. Het afgelopen jaar is deze groei een stuk minder geworden.’ Volgens de ggz-voorzitter zijn er de afgelopen tijd structurele investeringen gedaan in de ggz, waardoor de sector een stuk efficiënter is geworden.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: ANP/Abvakabo FNV/Foto: ANP/Robert Vos

2 REACTIES

  1. Ik heb er van lieverlee geen woorden meer voor over wat er allemaal gebeurt in gezondheidsland.
    Het is in en intriest, het wordt voor de werknemers bijna onmogelijk gemaakt om nog een baan bij de gezondheidszorg te ambiëren, want als je er je gezin van moet onderhouden, in acht nemend alle onmogelijke tijden dat je moet werken, dan staat dat haaks op de beloning.
    Nu is het de GGZ, straks weer een ander deel van de gezondheidszorg, en het kan eigenlijk nergens meer, bij iedereen is het water tot de lippen gestegen.
    En minister Klink droomt maar lekker verder, Ik gun nooit iemand iets wat met ziektes of zorg te maken heeft, maar soms bekruipen mij nare gedachten die ik eigenlijk niet hebben wil.
    Ik ben niet werkzaam in die sector, ook geen GGZ patiënt, maar een gewoon weldenkend mens die nadenkt en luistert en haar conclusies trekt.
    Het is echt te gek voor woorden.

  2. Lees alle reacties
  3. Onbegrijpelijk wat hier gebeurt, de werkdruk voor mensen op de werkvloer (DBC, CIZ, ZZPen WMO) heeft het werkplezier al in belangrijke mate vergalt. De CAO onderhandelingen zijn vastgelopen, dus er is geen ruimte gereserveerd voor een klein beetje meer geldelijke beloning en dan nu ook nog een verhoging van de druk op productie waar minder geld tegenover zal staan.
    Zo blijft de GGZ (met de gehandicapten en de ouderen) het stiefkind van de gezondheidszorg.
    Woorden schieten tekort……
    terwijl onze inzet juist bijdraagt aan het beteugelen van geweld achter de voordeur en in de maatschappij…
    Maar dat mag dus geen geld kosten????

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.