De LPGGz, de koepel van 20 cliënten- en familieorganisaties in de ggz, maakt zich zorgen over de maatschappelijke en persoonlijke gevolgen van de invoering van de eigen bijdrage AWBZ. Ggz-cliënten moeten betalen voor bijvoorbeeld vrijwilligerswerk op therapeutische basis. Cliënten met een persoonsgebonden budget (pgb) betalen sinds 1 januari een eigen bijdrage; cliënten met zorg in natura sinds 21 juni.
Schulden
Veel cliënten kunnen volgens het onderzoek dat geld niet missen. Zij staan volgens het Landelijk Platform GGz nu voor de keuze: bezuinigen op de eerste levensbehoeften, schulden maken of stoppen. De koepel ondervroeg 500 cliënten door middel van een enquêteformulier. Daarnaast ontving het LPGGz ongeveer 100 vragen en opmerkingen via Meld je zorg. Uit de reacties blijkt dat 40 procent van de ondervraagden de begeleiding zal stopzetten of overweegt dat te doen.
Terugval
Als cliënten stoppen met dagbesteding of begeleiding, verliezen zij structuur en houvast in hun leven. Isolement en ziekteterugval liggen dan op de loer, waarschuwt het LPGGz. De bezuinigingsmaatregel werkt zorgmijding in de hand en is slecht doordacht, vindt het LPGGz. Elke opname als gevolg van deze maatregel, doet de winst van 200 eigen bijdragen teniet.
Ambulant
De koepel voor cliënten- en familieorganisaties stelt dat eventuele noodzakelijke bezuinigingen ook te behalen zijn door meer te investeren in ambulante hulpverlening, hulp via internet en efficiënter werken.
Het actualiteitenprogramma Nieuwsuur maakte een reportage over de gevolgen van de eigen bijdrage AWBZ:
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>
Bron: LPGGz/Foto: Stock.xchng
even reageren op de hoeveelheid die de eigen bijdrage zou moeten zijn. Dat ligt dus helemaal aan het inkomen. Het komt dus ook voor dat iemand meer dan 100 euro per maand kwijt is. Die heb ik zien verdwijnen, terwijl ze het zo nodig hadden. Je kunt dan zeggen ..ja maar als ze zoveel eigen bijdrage moeten betalen dan zullen ze ook genoeg geld hebben. Nu 100 of 125 euro kan dan net teveel zijn. Ook heb ik nergens bedragen van 1 euro per dagdeel opgevangen in de regio Delft Westland en Oostland. Wel bedragen die veel hoger liggen. Dit gaat ook over de eigen bijdrage bv in thuisbegeleiding. Stel dat je terugvalt en je thuisbegeleider voorstelt elke dag te komen om bv opname te voorkomen. Dan kan ik bv ook wel bedenken…Dat kost mij teveel geld, laat ik het maar niet doen. GGZ clienten hebben echt een veilige laagdrempelige plek nodig om naar toe te kunnen gaan. Werp daar geen hindernissen op. buurthuizen daar kun je niet altijd realiseren wat er bv op een creatieve afdeling gebeurd. Wel als bv er een locatie is die permanent afgehuurd zou kunnen worden. En voor vrijwilligerswerk gaan betalen, zijn ze helemaal gek (ha ha) geworden? dat moet je juist stimuleren. Mijns inziens zou dat juist beter betaald moeten worden zodat het aantrekkelijk wordt. Ik heb door 8 uur per week vrijwilligerswerk met een max vergoeding van 150 euro per maand weer een vaste baan van 8 uur. Niet veel maar meer zit er op dit moment niet in en ik ben er heel erg blij mee. Kap met die eigen bijdrage.
Ik ben een client van de dagbesteding in Helmond en persoonlijk vind ik het onzin dat er geklaagd wordt over de bijdrage. Voor de meesten houdt het een bedrag in van 17,80 euro en met de wtcg korting is dat 11,87 euro per 4 weken. Voor iemand met 3 dagdelen is dat nog geen euro per dagdeel. Er wordt doorgaans 2 koppen koffie gedronken in de pauze, gratis aangeboden.
Gezien de miljarden die er worden besteed aan mij en mijn medecliënten vind ik het zeer ongepast om over dit schijntje je te beklagen en al helemaal niet te demonstreren. Als het geld wat aan die demonstratie in een ander potje had gezeten hadden ze bij ons voor alle clienten een jaar lang de eigen bijdrage daarvan kunnen betalen.
Naar mijn mening zou een eigen bijdrage de betrokkenheid bij de activiteiten onder de clienten alleen maar vergroten.
Ik ben het volledig met Herman eens. Dagactiviteiten zouden volledig uit de zorg gehaald moeten worden. Invulling van een zinvolle dagbesteding is in veel gevallen arbeidsmatig of in het kader van sociale activering (ook al doen veel aanbieders het anders voor komen) en zou dus onder het domein van UWV/gemeente moeten vallen en niet uit de zorgpot bekostigd moeten worden. Indien de dagbesteding gericht dient te zijn op ontlasting mantelzorg dan kan dit prima geregeld worden via de Wmo cq. het sociaal-cultureel werk.
Indien er sprake is van observatie, diagnostiek of het aanleren van vaardigheden zou dit van tijdelijke aard moeten zijn en vanuit de zorgverzekering bekostigd moeten worden.
Wat de eigen bijdragen zelf betreft is het heel simpel : zorg kost nu eenmaal een duit en we betalen als premiebetalers al genoeg om de werkgelegenheid binnen de psycho-sociale zorgindustrie in stand te houden.
En laten we ons natuurlijk niet voor de gek houden, want het overgrote deel van de GGZ klanten heeft een minimum inkomen en betaald dus een minimale eigen bijdrage die veelal via bijstand of fiscus kan worden teruggehaald.
Het wordt tijd dat de dagbesteding volledig uit de AWBZ wordt gehaald. De dagbesteding is een activiteit die onder de buurthuizen hoort te vallen. Wijkhuizen / cultuurhuizen zijn met de dag moderner en ingericht voor elke doelgroep. Het is te gek voor woorden dan een wijkhuis géén mensen binnen kan krijgen en dat er ruimtes worden gehuurd door zorgbedrijven die er voor flinke bedragen wél deelnemers binnen kunnen halen…..
De schande van Nederland is de bezuinigingen op de sectoren “welzijn”. Eerder werden de ouderen op diverse terreinen benadeeld en nu komen de GGZ-clienten aan de beurt. Gezien Nederland helemaal geldgeil is geworden wat instanties betreft zou ik de top willen vragen in te leveren zodat de “mens” fatsoenlijker mag leven en niet hoeft in te teren op de eerste levensbehoeften. Minister Klink weet het allemaal leuk te regelen als postduif van Brussel; menig fusie in de zorgsector geeft naast de inhuur van krachten ook het nodige aan extra kosten. Blijkbaar moeten tegenwoordig de zwakkeren inleveren om de top te betalen ondanks dat de top in het verleden verkeerde investeringen heeft gedaan. Walgelijker kun je het niet maken.
Het lijkt wel of minister Klink ggz zorg nodig heeft.
De mensen worden nu weer depressiever
hebben meer medicijnen nodig en er volgen meer opnames, waarvan de gevolgen zijn meer AWBZ kosten.
Het verdriet dat mensen dan hebben, geen dagbesteding, ze vallen terug in het oude patroon en doen een ander of zichzelf wat aan.
Hier geld ook weer: Bezuinigen kost geld
Dom!!!