In de koopkrachtcijfers die het Kabinet op Prinsjesdag heeft gepresenteerd, wordt alleen naar 2018 gekeken. Daardoor blijft de stijging van de zorgkosten voor mensen met een beperking en chronisch zieken buiten beeld. Die kosten zijn in de afgelopen kabinetsperiode heel sterk gestegen. Het Nibud berekende dat mensen met een beperking of chronische ziekte inmiddels meer dan 20% van hun netto inkomen aan zorg kwijt zijn, terwijl de gemiddelde Nederlander aan zorg tussen de 4 en 6% kwijt is.
Eigen bijdrage
De stijging van de kosten voor mensen met een zware zorgvraag komt mede doordat veel zorgtaken naar de gemeenten zijn overgeheveld. Gemeenten vragen vaak hoge eigen bijdrage en extra betalingen voor zorg en voorzieningen. Voor een chronisch zieke met een modaal inkomen lopen de totale zorgkosten hierdoor op tot 6100 euro per jaar.
Zorgkosten
Er zijn weinig gemeenten die iets doen om deze zorgkosten te verlagen. Als er in gemeenten een regeling of tegemoetkoming is, dan is dat uitsluitend voor mensen met een inkomen onder het sociaal minimum. Amsterdam is een uitzondering. In deze gemeente is iemand met een modaal inkomen ruim 1500 euro minder aan zorgkosten kwijt dan in de meeste andere gemeenten.
Financiële problemen
De gunstige cijfers over economische groei en landelijke koopkracht verhullen de financiële problemen waar mensen met een beperking of chronische aandoening mee te maken hebben, zegt Ieder(in), netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Het merendeel van de mensen met een beperking valt nu onder de gemeente voor zorg en ondersteuning. Deze groep ondervindt grote problemen bij het regelen van hun zorg, onderwijs, wonen en werk.
Hier kunt u het rapport van het Nibud downloaden>>