Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Koopkracht achteruit voor chronisch zieken en gehandicapten

Het Nibud heeft voor Ieder(in), het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte, onderzoek gedaan naar de koopkracht in 2015 voor chronisch zieken en gehandicapten. In het slechtste geval gaat deze groep er in 2015 4000 euro op achteruit.
Koopkracht achteruit voor chronisch zieken en gehandicapten
Foto: ANP XTRA

Het instituut voor budgetvoorlichting presenteert elk jaar de koopkrachteffecten naar aanleiding van de Miljoenennota. Bij huishoudens met zorgkosten, die een eigen bijdrage Wmo betalen, daalt de koopkracht zichtbaar dan bij huishoudens zonder zorgkosten, stelt het Nibud. Dat wordt veroorzaakt doordat per 1 januari 2015 de Wtcg-korting van 33 procent op de eigen bijdrage voor zorg zonder verblijf wordt afgeschaft. Voor lagere inkomens betekent dat een koopkrachtdaling van ongeveer 0,5 procent. Voor hogere inkomens daalt de koopkracht harder doordat de eigen bijdrage inkomensafhankelijk is.

Huishoudelijke hulp

Oudere echtparen met een AOW-uitkering, 30.000 euro pensioen een zorgvraag, een eigen bijdrage in de Wmo en bij wie de huishoudelijke hulp vervalt, gaan er in het slechtste geval bijna 4000 euro per jaar op achteruit, zo blijkt uit de cijfers.

Koopkracht

Aan de hand van drie voorbeeldhuishoudens, kun  je in onderstaand model zien wat er met de koopkracht voor een huishouden met zorgkosten gebeurt in 2015. Let wel, in dit onderzoek is geen rekening gehouden met hoe de gemeenten extra zorgkosten mogelijk compenseren. Volgens het Nibud zullen gemeenten beleid gaan ontwikkelen om de koopkrachtgevolgen voor deze groepen te verzachten. De gegevens in de tabel geven een het meest negatieve scenario weer, dus wanneer de gemeente geen enkele extra ondersteuning biedt.

Meer reacties lezen op Prinsjesdag? Ga hier naar het dossier Prinsjesdag 2014 voor meer artikelen over het regeringsbeleid van 2015>>

Onaanvaardbaar

Directeur Illya Soffer van Ieder(in) vindt deze koopkrachtontwikkeling onaanvaardbaar. ‘Opnieuw wordt over het hoofd gezien dat chronisch zieken en gehandicapten op meerdere niveaus met bezuinigingen te maken hebben. Veel mensen komen hierdoor in financiële problemen. Dit kan leiden tot sociaal isolement en juist minder participatie. Sommigen zien zelfs af van noodzakelijke zorg. Zowel het kabinet als gemeenten moeten hiermee aan de slag.’

Bekijk hier de tabel in een groter formaat >>

Kolom 1: Huishoudens die extra zorgkosten hebben, maar geen beroep doen op Wmo of AWBZ. Zij hebben te maken met een maximaal eigen risico, en krijgen in sommige gevallen belastingaftrek vanwege hun specifieke ziektekosten.

Kolom 2: Huishoudens die ook een beroep doen de Wmo en/of de AWBZ. Zij betalen daarvoor de maximale inkomensafhankelijke bijdrage.

Kolom 3: Huishoudens waarvoor ook nog de huishoudelijke hulp komt te vervallen. Zij krijgen het niet of moeten deze hulp nu zelf betalen.

8 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. door het wegvallen van het mantelzorgcompliment zal het voor veel ouderen moeilijker worden ook om om structurele hulp te vragen in de omgeving.Ze hebben altijd geleerd dat je iets terug moet doen als je iets vraagt. Dat kunnen ze vaak niet meer op een andere manier en dit compliment is een klein blijk van waardering. er wordt te vaak vanuit gegaan dat ouderen wel familie hebben die voor ze zorgt, maar in heel veel gevallen is dat helemaal niet het geval. Of iedereen is al gestorven of ze wonen te ver weg of ze zijn zelf hulpbehoevend.

  3. Ik denk dat we even moeten wachten tot duidelijk is hoe de gemeenten de wegvallende WTCG korting en het schrappen de eenmalige jaarlijkse compensatie voor chronisch zieken en gehandicapten evenals het wegvallen van het mantelzorgcompliment gaan invullen. Als ze dit niet gaan compenseren en de bijdragen worden veel hoger, dan zal een groot deel van deze mensen flink aan koopkracht inleveren inderdaad. Samen met de steeds kleiner wordende belastingaftrek komen chronische zieken en gehandicapten en ouderen met veel zorgkosten en gebruik makend van de WMO en de AWBZ zeker in financiële problemen.
    In dat geval gaan ze zorg mijden en ongezonder eten.
    Goedkoop zou ook duurkoop kunnen worden op die manier. Mensen die de huishoudelijke hulp niet meer krijgen en het zelf niet kunnen betalen, maken sneller kans om te vallen of vervuilen. Ik denk dat hier te weinig rekening mee gehouden wordt in de besparingsplaatjes van Dhr van Rijn en Minister Schippers.

  4. met stomheid geslagen, ik vervuil ,ik kan bijna niet eens brood kopen, zal uit het ziekenfonds pakket moeten ,conclusie ‘We gaan vanzelf dood daar is geen vliegtuigongeluk voor nodig en de regering, vooral Heer van Zijl ,staan te juichen als we begraven worden van de armen .
    De gemeentes kunnen weer hun kapitaal aanvullen hiervoor zijn de hamster weken aangebroken.
    ik heb alleen AOW 1046 euro en klein pensioentje van 280 euro
    SCHANDALIG

  5. Dit is geen nieuws meer, Chronisch zieken en/of gehandicapten zijn er al jaren op achteruit gegaan.Steeds meer eigen bijdragen voor verschillende delen, medicijnen , hulpmiddelen, reis en specialisten bezoeken, reis opnames kosten,Verbouwing aan huis,aangepast huis, jaren achtereen. Er wordt niet gekeken hoeveel het gezin kost of hoeveel huur of hypotheek er is, gewoon naar inkomen betalen. Geen aftrekposten bij de belasting meer. Dan zou het bruto inkomen nog eens lager zijn. En ga zo maar door. Chronisch zieke mag niet meer gelukkig zijn, alleen betalen.

  6. Onder mijn klanten (wmo dienstenbedrijf) zitten een aantal chronisch zieken. Zij zijn afgelopen jaar door het verdwijnen van aftrekposten, toelagen en de stijging van kosten (eigen risico, huur, etc.) wat betreft koopkracht al enorm gedaald. Zo erg, dat zij mijn dienstverlening (5 euro eigen bijdrage per uur) niet meer kunnen betalen.
    Deze nieuwe maatregelen maken hun situatie er niet beter op. Zelfstandig wonen wordt eigenlijk onbetaalbaar, mensen moeten keuzes maken tussen brood, of een gang naar de dokter, tandarts, fysio. Indirect lopen we het risico dat hierdoor de zorgkosten juist stijgen doordat mensen uit financiele overwegingen pas in een laat stadium de gang naar zorg zoeken.
    Tenslotte: als zelfstandig wonen vanuit financieel oogpunt niet meer te bolwerken is, dan komt linksom of rechtsom opname in beeld. Dat is pas echt duur.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.