De directie wekte in een brief de indruk dat reanimatie bij personen boven de zeventig met verschillende aandoeningen weinig zinvol is. De IGZvindt dit ‘onjuist’ en niet wetenschappelijk onderbouwd. Ook stelt de Inspectie dat het gevoerde ‘nee-tenzij’ beleid in het Amersfoortse verzorgingshuisniet in overeenstemming komt met wat gebruikelijk is bij behandelaars en huisartsen in verzorgingshuizen. De directeur van het verzorgingstehuis, Hans Olgers, heeft de richtlijn eerder deze week tijdelijk opgeschort.
Eenduidig
Hoewel er volgens de beroepsvereniging V&VN meer verzorghuizen een soortgelijk ‘nee-tenzij’ beleid voeren, hoeven zij dit niet per direct terug te draaien. Volgens de woordvoerder van de IGZ bestaan er zoveel verschillende uitgangspunten dat het eerst van belang is dat de beroepsorganisaties
NVVA en LHV en de brancheorganisatie Actiz rond de tafel gaan. Zij moeten met een eenduidig beleid voor reanimatie van bewoners in verzorgingshuizen komen, aldus de woordvoerder.
Dossier
Een zorginstelling moet weten of de bewoner gereanimeerd wil worden. Dit moeten zij vastleggen in het zorgdossier. Wanneer deze wens niet bekend is bij de huisarts of niet is vastgelegd in het zorgdossier, dan moet de zorginstelling handelen volgens goed hulpverlenerschap. Dit betekent een ‘ja-tenzij’- beleid, stelt de IGZ.
Opspraak
Het St. Pieters en Bloklands verzorgingshuis kwam begin deze week in opspraak door het ‘nee-tenzij’ beleid dat zij wilden invoeren. Zij stelden dat men bewoners standaard niet zouden reanimeren, tenzij de bewoner had aangegeven dit wel te willen. Het ‘nee-tenzij’ beleid in de verpleeghuizen is volgens de woordvoerder van IGZ niet aan de orde.