Een deel van de werkenden in Nederland gaat minder werken om mantelzorg te kunnen geven. Dat begint meestal met vrij vragen, maar het kan ook zijn dat ze (tijdelijk) parttime gaan werken om iemand te kunnen verzorgen. Meestal zijn dat vrouwen.
Zelfstandig
Wanneer het opnemen van mantelzorgverlof echt overgaat in het minder werken, zorgt dat voor minder economische zelfstandigheid bij vrouwen. En dat is volgens de onderzoekers een zorgelijk punt. Deze zelfstandigheid bij vrouwen is de afgelopen jaren juist gegroeid, al is het in een huishouden met tweeverdieners nog steeds bepaald niet het hoogste goed, blijkt uit onderzoek.
Overbelasting
Een kortere werkweek zou voor mensen die meer tijd nodig hebben voor kinderzorg, mantelzorg en vrijwilligerswerk wel iets kunnen betekenen, zo blijkt. Maar we moeten er niet te veel van verwachten in het kader van het tegengaan van overbelasting, zeggen de onderzoekers van het Verwey-Jonker Instituut.
We moeten steeds meer zorgen, meer vrijwilligerswerk doen, meer participeren en meer werken. Dat vraagt om een nieuwe verdeling tussen huishouden, werk, zorgen en inzet voor de samenleving. Voor iedereen. En dat wordt een grote uitdaging.
Extra zorgminuten
Een kortere werkweek levert namelijk meer tijd op, maar de extra tijd die daardoor aan zorg wordt gegeven, is maar een paar extra minuten per dag. Het effect is er dus wel, maar het is niet heel groot, concluderen de onderzoekers. Het zorgt er niet voor dat mannen ineens veel meer zorgtaken op zich nemen. De traditionele patronen blijven een rol spelen: een kortere werkweek levert voor vrouwen meer extra zorgminuten op dan voor mannen.
De decentralisatie pakt negatief uit voor vrouwen. Vrouwen verliezen volgens de Nederlandse Vrouwenraad massaal hun baan in de zorg. Dit is slecht voor de economische zelfstandigheid van vrouwen. Daarnaast voelen vrouwen zich sneller geroepen om mantelzorg te gaan verlenen. De Nederlandse Vrouwenraad is bang dat het ’terug naar af’ is voor wat betreft de emancipatie.