In Nederland hebben 1,5 miljoen mensen problemen met goed lezen en schrijven. Versnipperd bestaan er allerlei regelingen om daaraan iets te doen via onder meer zorgverleners, bedrijven en taaldocenten. In het proefproject Taal voor het leven krijgen allerlei organisaties en mensen uit de directe omgeving van laaggeletterden een rol, zodat de laaggeletterde linksom of rechtsom bereikt en gemotiveerd wordt.
Internationaal
Het project is gebaseerd op buitenlandse successen. In de periode 2001-2010 volgden binnen het Skills for Life-programma in het Verenigd Koninkrijk 5,7 miljoen volwassen een taaltraining en bereikten 2,8 miljoen volwassenen de nationaal erkende kwalificaties. In Ierland vertienvoudigde het aantal cursisten (van 5.000 naar 50.000) toen daar werd gestart met het Learning for Life¬-programma.
Onderzoek
Om tot een standaardaanpak te kunnen wordt de komende 3 jaar in de regio’s Almere, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Zwolle onderzoek gedaan. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt daarvoor 2,9 miljoen euro beschikbaar.
Bijsluiters
Mensen met lees- en schrijfproblemen kunnen niet volledig functioneren in de maatschappij, aldus de Stichting Lezen & Schrijven. Ze kunnen bijvoorbeeld geen bijsluiters van medicijnen lezen, hebben moeite met treinkaartjes kopen of met zich oriënteren op een reis.
Bron: ANP/ANP-photo