De scholingsgraad van het gezin en dan vooral van de moeder, heeft duidelijk invloed op het voorkomen van kinderen met een zorgvraag in een dergelijk gezin. Moeders met een lagere scholingsgraad leven ook vaker minder gezond en dragen dat ook over op hun kinderen. Ook blijkt uit het onderzoek dat het lastiger is voor lageropgeleiden om medische en andere voorzieningen goed te benutten.
Zorgvraag
Onder een grote zorgvraag rekenen de onderzoekers Leen Sebrechts en Jef Breda van de Universiteit Antwerpen “alle factoren die leiden tot fysieke, mentale, emotionele of gedragsproblemen die een meer dan gemiddelde zorg vereisen”, zo meldt Klik.org. Sebrechts en Breda noemen in dat kader niet alleen fysieke of mentale handicaps, gehoor- en gezichtsproblemen en autisme, maar ook langdurige ziekte, psychische problemen en problemen met leren.
Andere uitkomsten
Lageropgeleide moeders met een gehandicapt kind blijken minder vaak werk te hebben dan hoogopgeleide moeders met een gehandicapt kind. Verder komt uit het onderzoek naar voren dat kinderen met een hoge zorgvraag vaker in een eenoudergezin opgroeien. Ouderrelaties blijken slecht bestand tegen kinderen met een hoge zorgvraag. Gezinnen met gehandicapte kinderen zijn overigens niet armer dan vergelijkbaar opgeleide gezinnen zonder kinderen met een zorgvraag.
Conclusie
In hun conclusie stellen de onderzoekers dat de financiële hulp zoals die in België wordt geboden, werkt. Daarbij benadrukken ze wel dat zorgorganisaties zich op het hele gezin moeten richten en niet alleen op het kind.
Bron: Klik.org/Stock.xchng
lekker stigmatiserend.
Misschien loont het wel niet voor laagopgeleide moeders met een gehandicapt kind om te werken.
De zorg is namelijk heel zwaar.
Alsof bijv. autisme niet erfelijk is?/
Gelukkig zijn er nog wel goede wetenschappers die dit onderzocht hebben.
Ikzelf heb een autistisch zoon, niet gekregen omdat ik minder hersens zou hebben dan mijn collega. Inmiddels heb ik een hbo diploma.
Ik werk een aantal dagen in de week. De zorg is heel zwaar maar door te delen met een partner die net als ik geen beperking heeft, net te doen wel met behulp van de juiste instantie.
By the way: mijn moeder kwam uit een arbeidersgezin had alleen lager school. Dit was vroeger voor heel veel vrouwen (geboren voor de 2e wereldoorlog gewoon). Deze laagopgeleide vrouwen hebben allemaal kinderen gekregen. Dit is de generatie 50gers. Spoort deze generatie dsneigenlijk wel? Of heeft deze generatie een beperking.
-Dacht het niet.
Naar mijn mentig een onderzoek door een door inzicht en inleving beperkte geest.
Wij hebben 2 chronisch zieke kinderen waarvan de jongste heel veel zorg nodig heeft,.
Omdat zij een GEN mist in haar bloed.
Dat is een genetische afwijking en heeft niets te maken met hoog of laag opgeleid. Ik heb HAVO en daarbij nog veel verschillende bij scholingen gedaan. Maar jammer genoeg niet de mogelijkheid om buitenshuis te kunnen werken.
Het was een keuze of de jongst in een verpleeghuis of thuis verzorgen.
Jammer genoeg is er voor jonge chronisch zieken hier in Nederland geen regeling of opvang dus heb ik de keuze gemaakt zelf te gaan verzorgen. Maar wat dacht : ik had zelf ook graag buitenshuis willen werken en mijn eigen geld verdienen.
Ik had geen keuze, maar wel hoog opgeleid!!
Er is mij niets gevraagd!
Pardon, welk onderzoek?